NavMenu

Ovo je prvi grad u Evropi koji uklanja reklame sa ulica

Izvor: RTS Utorak, 25.11.2014. 14:30
Komentari
Podeli
Gradske vlasti u Grenoblu, na čelu sa gradonačelnikom koji se zalaže za ekologiju, odlučile su da sa ulica uklone sve reklamne panoe i da umjesto njih zasade drveće, što u Evropi dosad nije viđeno.

Gradska uprava je prekjuče saopštila da neće obnoviti ugovor sa reklamnom kompanijom "JC Deko", prenijeli su lokalni mediji.

- Odlučili smo da oslobodimo reklama javni prostor u Grenoblu i da razvijemo prostor za javno izražavanje - precizira se u saopštenju.

To znači da će iz javnog prostora u Grenoblu nestati svih 326 reklamnih panoa, od kojih 227 srednjeg formata, 20 stubova i 64 bilborda površine od osam kvadratnih metara, koji su do sada zauzimali ukupno 2.051 kvadratni metar javnog prostora, navodi francuski dnevnik "Expres".

Demontiranje će trajati četiri meseca, a reklame će, za sada, biti zadržane samo na nadstrešnicama na autobuskim stanicama.

Umjesto demontiranih panoa, metropola u ronsko-alpskom regionu obećava da će zasaditi "50-ak mladica do proljeća".

Počev od januara, gradske vlasti će se, takođe, sastati sa lokalnim akterima u oblasti kulture radi dogovora o najboljim lokacijama za sađenje, kako bi se ostavilo više prostora za slobodno, kulturno i gradsko oglašavanje.


Uklanjanje reklama sa gradskih ulica bilo je obećanje koje je sadašnji gradonačelnik Erik Piol, iz redova stranke Evropa-Ekologija-Zeleni (EELV), dao tokom kampanje uoči lokalnih izbora prošle godine, a ujedno je i "evropska premijera", navode gradske vlasti.

Do sada se samo brazilski grad Sao Paulo usudio da sa svojih ulica "protera" reklame, podsjeća francuski list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.