NavMenu

Wi-Fi štetan po zdravlje?

Izvor: seebiz.eu Ponedjeljak, 24.11.2014. 15:39
Komentari
Podeli
Ljudi se suočavaju sa mnogim bolestima, od tumora mozga i leukemije do oslabljene memorije i koncentracije, usljed povećane zahvaćenosti "elektrozagađenjem" kako se Wi-Fi mreža globalno širi, upozoravaju skandinavski naučnici.

Tim stručnjaka izjavio je za Anadolu Agency (AA) da je naučnoj zajednici već dobro poznato kako elektromagnetno zračenje mobilnih telefona, wireless LAN mreže, bebi poziva i druge wireless opreme bazirane na mikrotalasima može uticati na cirkulaciju u ljudskom tijelu, respiratorni sistem, ravnotežu tjelesne temperature i vode u organizmu, te druge funkcije metabolizma.

Danski naučnik Olle Johansson kaže da se rizik od oboljenja znatno povećava uz inicijativu da se povećaju dometi Wi-Fi mreže širom svijeta.

- Wireless zajednica najviši je eksperiment na ljestvici ikada izvedenih eksperimenata, i hitno ga treba okarakterisati kao takvog - tvrdi Johansson, vanredni profesor pri Odeljenju za neuronauku na Institutu Karolinska u Stokholmu.

Doslovno smo umotani u "elektrozagađenje" što, navodi Johansson, doprinosi povećanoj stopi oboljenja. On naglašava da političari treba da totalno promijene pristup ovom problemu.

- Populacija na zemlji nije dovoljno zaštićena od rastućih transmisija podataka i komunikacijskih tehnologija koje se rasprostiru širom svijeta i utiču na milijarde ljud - kaže Johansson.

Johansson je, u saradnji sa svojim kolegom, vanrednim profesorom na Odeljenju za telematiku pri norveškom Fakultetu za nauku i tehnologiju u Trondheimu, Einarom Flydalom, nedavno objavio članak u kojem se osvrće na fenomen koji naziva "Wireless rizici po zdravlje? Debata je završena.".

- Spektar mogućih zdravstvenih problema je veoma širok, od tumora mozga i leukemije do iscrpljenosti, slabljenja memorije i koncentracije, te jednostavnog osjećaja nelagode - objasnio je Johansson.

Odbor Veća Evrope ispitao je 2011. godine dokaze o tehnologijama koje su "potencijalno opasne" na ljude, te zaključilo da je potrebno zaštititi djecu.

U izvještaju se navodi da je od krucijalne važnosti izbjegavati prethodno učinjene greške kada su zdravstveni zvaničnici kasno prepoznali opasnosti od azbesta, pušenja i olova u benzinu.

Johansson je otišao i korak dalje:

- Dozvoljene granice zračenja u svijetu su, najblaže rečeno, sulude. Govorimo o vrijednostima koje dosežu do 1.000.000.000.000.000.000 (10 na 18) puta više od prirodnog zračenja koje je ljudsko tijelo adaptiralo tokom više od 100.000 godina, a u samo posljednjih nekoliko decenija svi smo okruženi biblijskim nivoima artificijelnih radiotalasa, dobro znajući da oni imaju značajan uticaj na ljudsko i životinjsko zdravlje.

(Foto: shutterstock.com)
Johansson je pozvao na hitno usvajanje načela opreznosti, rekavši kako se ne slaže sa zaključkom Evropske komisije donijetim na javnoj raspravi za preliminarno mišljenje o potencijalnim uticajima na zdravlje, u vezi sa izloženošću elektromagnetnim poljima, u martu ove godine, i da je potrebno obaviti više istraživanja.

- Sada bi političari paradigmu "izbegavajte da izgorite" trebalo da zamijene paradigmom: koliko dugo je potrebno sjediti ispred radara da bi se izgorjelo? - upozorava Johansson.

Danski ljekar Helge Volkmann, koji se već duže vrijeme protivi ubrzanoj Wi-Fi ekspanziji, slaže se sa Johanssonom.

- Industrija i vlasti se oslanjaju na studije koje financira industrija mobilnih komunikacija, pri tome ne ukazujući na opasnosti. No, postoje dokazi da signali mobilnih telefona mogu uzrokovati rak - izjavio je Volkmann za AA.

Kompanija "Ruckus Wireless", jedna od wireless pionira na tržištu, procjenjuje da će broj hotspotova u svijetu biti povećan na 5,8 miliona sljedeće godine, što je porast od 350% od 2011. godine.

Od kako se pojavila zabrinutost za zdravlje, sve više gradova na zapadu pokušava da limitira izloženost zračenju.

Prema skandinavskim naučnicima, donje granice zračenja već su razmatrane i predložene u Beču i Briselu. Francuska je u martu prošle godine objavila preporuku o ukidanju Wi-Fi-a u školama, dok se ne ustanovi da je ono "sigurno za ljude".

Od 2008. godine u Francuskoj nacionalnoj biblioteci kao i u ostalim bibliotekama u Parizu, te na brojnim fakultetima, onemogućen je Wi-Fi pristup.

U Izraelu je Ministarstvo obrazovanja obustavilo instalaciju wirelessa u učionicama pre prvog razreda i takođe, limitiralo upotrebu istog između prvog i trećeg razreda. Sada učitelji u Izraelu treba da ugase telefone i Wi-Fi rutere kada se ne ne koriste. Njemačka od 2007. godine preslaže upotrebu kablovskog interneta umjesto Wi-Fi. Međutim, u američkom Grand Teton nacionalnom parku u Jeloustnonu u državi Vajoming, vlasti razmatraju 34 mil USD vrijednu optičku liniju kroz park koja će se prostirati duž puteva, kako bi posjetiocima omogućili optimalan Wi-Fi pristup.

Prema navodima "Cisco"-a, svjetske kompanije za umrežavanje, Afrika će do 2018. godine iskusiti jak porast prenosa mobilnih podataka, zapravo najjači do sada u svijetu koji će na godišnjem nivou iznositi 70%. Afriku prate centralna i istočna Evropa sa godišnjom stopom rasta od 68% i Azija u kojoj ista doseže 67%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.