NavMenu

Petogodišnja koncesija firmi "Nexe" za eksploataciju dolomita na Ilidži

Izvor: eKapija Petak, 21.11.2014. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: nexe.rs)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica i direktor privrednog društva "Nexe" iz Sarajeva Edin Forto potpisali su u petak (21. novembar 2014.) u Sarajevu ugovor o koncesiji za eksploataciju dolomita u ležištu "Duboki do" na Ilidži, prenosi Indikator.ba.

Kompanija "Nexe" kao koncesionar tim ugovorom je, u skladu sa Zakonom o rudarstvu, stekla pravo eksploatacije dolomita u obimu 100.000 m3 godišnje.

Ministar Hrenovica je istakao da dolomit, između ostalog, može biti korišten i za spravljanje asfaltne baze te izrazio nadu da će to pojeftiniti investicije u Kantonu Sarajevo i doprinijeti njegovom razvoju.

Direktor kompanije "Nexe" Edin Forto podsjetio je da je to privredno društvo prije pet godina bilo prvi potpisnik ugovora o koncesiji u Kantonu Sarajevo, te dodao da je ovaj novi ugovor samo nastavak njihove saradnje s vlastima KS-a i njihovog investiranja u proizvodnju građeviskih materijala.

Dolomit kao sirovina može kumulativno ili alternativno biti korišten za spravljanje asfaltnih mješavina za izradu završnih slojeva kolničkih konstrukcija na cestama sa srednjim i nižim vrstama prometnih opterećenja, za izradu nosivih slojeva kolničkih konstrukcija na cestama s teškim i nižim vrstama prometnih opterećenja, za spravljanje mješavina za cementne betone klase B I i B II, te kao tehničko-građevinski kamen.


Koncesija je data na period od pet godina, a u ugovoru je navedeno da može biti obnovljen za novi period koji ne može biti duži od dvije i po godine, prenio je Indikator.ba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.