Izvor: eKapija | Srijeda, 19.11.2014.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fond za zaštitu okoliša FBiH dobitnik britanske nagrade "Europe Gold Medal 2014"

Britanska organizacija "The Green Organization" u saradnji sa Britanskim institutom za zaštitu i očuvanje okoliša, Britanskom agencijom za zaštitu okoliša, Institutom za upravljanje otpadom UK, organizacijom "SAVE Britains Heritage" i Programom UN-a za okoliš (UNEP), organizirala je svečanost u povodu dodjele međunarodne nagrade "The 2014 Green Apple Awards for Environmental Best Practice', na kojoj je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uručena prestižna nagrada "Europe Gold Medal 2014", prenosi portal Biznis.ba.

U konkurenciji više od 500 prijava, u 18 različitih kategorija, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je u kategoriji najboljih institucionalnih praksi u doprinosu implementaciji programa, projekata i politika u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja, za sistemski pristup unapređenju zaštite okoliša nagrađen najvećim priznanjem.

Green Apple međunarodne nagrade se tradicionalno dodjeljuju još od 1994. godine, a od ove godine i u kategoriji najboljih praksi u institucijama koje se bave zaštitom okoliša, u ključnim oblastima njihove nadležnosti baziranim na principima održivog razvoja.

Osnovni cilj ovih priznanja je da identificira, javno nagradi i prenese najbolje održive prakse među državama i njihovim vladama, navode iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Jednoj mladoj instituciji kao što je Fond za zaštitu okoliša, zlatno priznanje na međunarodnom nivou dodatni je poticaj a ujedno i velika obaveza da daljnjim aktivnostima opravda ovaj status, te da jos intenzivnije radi na kontinuiranom i efikasnom rješavanju složenih pitanja upravljanja i očuvanja okoliša u Bosni i Hercegovini - izjavio je povodom dodjele tog značajnog priznanja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja, prenio je "Biznis".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.