Izvor: Tanjug | Utorak, 18.11.2014.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi automobil na vodonik u prodaji od 15. decembra

Prvi automobil u svijetu sa motorom na vodonik, "Toyota" sedan "mirai" (budućnost) počeće da se prodaje u Japanu 15. decembra i koštaće oko 62.000 USD.

Kako je objavio list "Nikei šimbun", u Evropi i SAD taj automobil će moći da se kupi na ljeto sljedeće godine.

Tojota računa da će do kraja godine prodati oko 400 "miraia", naročito zbog činjenice da je vlada obećala da će svakom kupcu automobila dodijeliti subvencije od 17.000 USD.

Prema podacima kompanije, radi se o jedinstvenom motoru sa vodoničnim gorivim ćelijama i nultom emisijom gasova, s obzirom da je produkt sagorevanja vodonika vodena para.

Kompanija očekuje da će u prilog modelu "mirai" ići činjenica da će sa jednim punjenjem rezervoara ovaj automobil moći da pređe oko 650 kilometara, a cijena goriva po jednom kilometru je oko 10 jena (0,09 USD).

Za ubrzanje od nula do 100 kilometra potrebno je samo deset sekundi, a prednost automobila na vodonik je i to što, za razliku od električnih automobila, dopuna goriva kod ovog modela traje samo tri minuta.

Sljedeće godine i druga japanska kompanija, "Honda", planira da plasira takav automobil, koji će se, prema očekivanjima, naći u istoj cjenovnoj kategoriji, kao i "mirai".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.