NavMenu

Kako koristiti drvni otpad? - Predstavljen nacrt studije izvodljivosti za upotrebu biomase u Hercegovini

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Nacrt studije izvodljivosti za uporabe biomase u svrhu korištenja drvnog otpada za potrebe udruge Drvnog klastera Hercegovine predstavljen je juče u Mostaru, prenosi portal Energetika.ba.

Glavni svrha studije je podržati Drvni klaster za uporabu drvnog otpada, biomase, te kreirati Studiju izvodljivosti uporabe biomase. Zadatak studije je procijeniti potencijal biomase u području Hercegovačko-neretvanske županije, kao i potencijal biomase, koji je dostupan od strane najvećih tvrtki za preradu drva u Hercegovini.

Direktor Razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, Ivan Jurilj, kazao je u izjavi za medije kako se spomenuta studija izrađuje u sklopu projekta "Next", koji se financira u okviru jadranskog programa prekogranične suradnje. Izradu studije, također sufinancira federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i okoliša.

- Ovu smo studiju inicirali u suradnji s Drvnim klasterom Hercegovine iz razloga da ovom studijom ispitamo mogućnosti korištenja biomase u svrhu iskorištavanja drvnog otpada koji postoji u Hercegovini – istaknuo je Jurilj.

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovine, Zdravko Vojvodić, kazao je kako u drvnom sektoru u klasteru Hercegovine imaju velikih problem s drvnim otpadom.


- Mi koji smo u gradovima kao što je Mostar nemamo gdje smjestiti taj drvni otpad, a ne koristimo ga kao pogonsko gorivo u svom proizvodnom procesu – kazao je Vojvodić.

- Danas smo ovdje da vidimo kakva je mogućnost da se napravi proizvodnja peleta, jer taj otpad nije ustvari otpad, već sirovina za neku drugu proizvodnju i to bi bilo dobro iskoristiti u neke pozitivne svrhe - poručio je Vojvodić, prenosi Energetika.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.