Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 17.11.2014.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH prinudno naplatila 70 mil KM poreza za devet mjeseci

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prinudno je u prvih devet mjeseci ove godine naplatila 70 mil KM. U UIO su istakli da se dio, odnosno 43 mil KM odnosi na dugovanja za PDV, koja su naplaćena po osnovu 39.990 naloga za prinudnu naplatu koje je izdala Uprava. Pored toga, izdato je i 366 naloga za prinudnu naplatu duga po osnovu akcize i naplaćeno 1,8 mil KM, te 697 naloga po osnovu carinskog duga od 2,1 mil KM.

- Sa računa u bankama UIO je za devet mjeseci 4.702 puta jednokratnom zapljenom naplatio 6,7 mil KM duga, a uz to smo obustavili transakcije sa računa kod 1.405 obveznika, odnosno blokirali račun do naplate duga od 10,1 mil KM - istakao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Dodao je da je UIO u 167 slučajeva zaplijenio nenaplaćena potraživanja kod nekih dužnika i po tom osnovu naplatio 2 mil KM.

UIO je u toku ove godine naplatio i 7 mil KM kod obveznika koji su imali odgodu plaćanja duga u ratama. Da bi dobili tu mogućnost oni su morali osigurati plaćanje tog duga i to su najčešće radili na način da su dali u zalog svoju imovinu.

- Pojedini obveznici nisu plaćali dospjele rate duga na vrijeme pa je UIO pokrenuo izvršni postupak s ciljem da se imovina data u zalog proda, pa su u tom trenutku ti obveznici izmirili dugovanja. To je bio slučaj kod obveznika "Toplane Sarajevo", Fabrika vode Banja Luka, "Konjic trans" - rekao je Kovačević.

U planu rada UIO za narednu godinu navedeno je da će posebna pažnja biti posvećena naplati dugovanja za indirektne poreze. Ističe se da će, s ciljem poboljšanja naplate dugovanja, klasifikovati dužnike po visini i vrsti duga i periodu dugovanja, a biće utvrđeno i da li su dužnici prestali da rade ili su u postupku stečaja ili likvidacije.

- U 2015. biće intenzivirane mjere prinudne naplate, naročito one koje su u prethodnom periodu dale bolje finansijske efekte. Biće intenzivirani i pljenidba novčanih sredstava i obustava transakcija preko računa u bankama, pljenidba nenaplaćenih potraživanja dužnika i prodaja nekretnina na kojima je UIO upisao hipoteku prvog reda, kao i pljenidba i prodaja pokretne imovine - navodi se u planu i dodaje da će biti intenzivirana i saradnja sa Tužilaštvom BiH s ciljem procesuiranja dužnika za indirektne poreze.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.