NavMenu

Domaći vinari u RS biće zaštićeni - U pripremi usvajanje zakona o vinu i zakona o jakim alkoholnim pićima

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 16.11.2014. 19:14
Komentari
Podeli

Proizvodnja vina u RS ima budućnost, a usvajanjem nove zakonske regulative koja je u pripremi, domaći vinari biće dodatno zaštićeni.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da je uočen niz nedostataka koji su onemogućavali funkcionisanje i razvoj ovog sektora.

- Na naš prijedlog u pripremi je usvajanje zakona o vinu i zakona o jakim alkoholnim pićima, kao što to nalažu propisi Evropske unije - kazali su u Ministarstvu.

Vinari podržavaju usvajanje novog zakona i uspostavljanje vinskog i vinogradarskog registra koji će im omogućiti unapređenje proizvodnje i prometa, razvoj kapaciteta, a što je najvažnije, zaštitu geografskih oznaka vina i jakih alkoholnih pića. Jedno od gorućih pitanja je i problem proizvodnje vina od uvezenog grožđa, jer se svake godine uveze na stotine tona grožđa koje služi za proizvodnju vina sumnjivog kvaliteta uglavnom u nelegalnim vinarijama.

- Udruženja vinara i vinogradara istočne Hercegovine aktivno učestvuju na doradi zakona. Mi u vinariji "Vukoje" proizvodimo vino od grožđa iz sopstvenog vinograda. Ne planiramo proširenje kapaciteta po svaku cijenu i orijentisani smo isključivo na kvalitet - rekao je vlasnik vinarije "Vukoje 1982" Zoran Obren Vukoje.

Vlasnik "Vinarije Jungić" Željko Jungić ističe da je potrebno zaštititi domaće vinare, ali da je zabrana uvoza grožđa za potrebe proizvodnje vina apsurdna.

- Jedna je šteta ako ne dobijete grožđe iz sopstvenog vinograda, ali je mnogo veća šteta ako ne proizvedete vino od grožđa koje možete da kupite. U tom slučaju možete da zatvorite pogon i otpustite radnike. Drugo je stvar kontrole geografskog porijekla i deklarisanje vina i podržavam da to bude jasno definisano - rekao je Jungić, koji je naglasio da je šteta uzrokovana lošim vremenskim prilikama ogromna i da je oko 70% roda njegove vinarije propalo.

Zasadi

Vinova loza je zasađena u RS na 413 hektara, a lani je ostvaren prinos od osam tona po hektaru, dok je ukupna proizvodnja iznosila 3.304 tone.

Ovogodišnji rod grožđa drastično je smanjen u odnosu na prethodnu godinu usljed bijele truleži i drugih bolesti, a procijenjeni su gubici do 70%. RS je u prethodnoj godini uvezla 1.771 tonu grožđa. Ovogodišnji uvoz od 1.796 tona pokazuje da vremenske prilike nisu bitno uticale na uvoz.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.