NavMenu

U slučaju neuspješne akvizicije Mol povećava dividendu

Izvor: Poslovni dnevnik Nedjelja, 22.04.2007. 00:48
Komentari
Podeli

Mađarska naftna kompanija Mol će, ukoliko ne uspije sa planiranim akvizicijama ove godine, preispitati svoju politiku oko isplate dividendi i reotkupa dionica, izjavila je belgijska tvrtka za trgovanje vrijednosnicama i nekretninama KBC Securities nakon redovnog posjeta Molu.
Kao što je poznato, Mol planira proširiti svoje upstream djelovanje tj. potragu za potencijalnih novim izvorima energenata na području Rusije, ali također razmatra i investiranje u downstream, odnosno proizvodnju i distribuciju naftnih prerađevina na ruskom teritoriju.
Da podsjetimo, Mol je u trezor skpuio 10 posto vlastitih dionica kojima planira financirati dio vrijednosti buduće akvizicije. Ako do akvizicije ove godine ne dođe, Mol će postepeno otpustiti dionice iz trezora i razmisliti o povećanju dividendi, kažu u KBC-u. S obzirom da ruske kompanije imaju mnogo slobodnih sredstava, potencijalna akvizicija bi bila plaćena dionicama Mola. Time se postavlja pitanje kojeg ruskog partnera u Molu žele vidjeti kao vlasnika, s obzirom da velike ruske naftne kompanije poput Gazproma i Lukoila, po nekim pokazateljima, nisu zainteresirane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.