NavMenu

Kompanijama iz BiH omogućen pristup investitorima na razvijenim tržištima

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.11.2014. 15:25
Komentari
Podeli
Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, zajedno sa "Seed Forumom" iz Osla i Društvom za tržišne studije iz Bosne i Hercegovine, bila je pokrovitelj i suorganizator ovogodišnjeg 26. po redu međunarodnog investicionog "Seed Foruma", koji je održan 11. novembra u Oslu, prenosi "Privredna štamp"a.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo je otvorio investicionu konferenciju. U svom je govoru istakao da je Bosna i Hercegovina prva zemlja jugoistočne Evrope koja je postala dio "Seed Foruma International" - SFI i time pokazala spremnost da omogući mladim firmama sa inovativnim tehnologijama da pristupe mreži najvećih investitora u svijetu.

Podvukao je punu spremnost institucija vlasti Bosne i Hercegovine da partnerskim odnosom sa "Seed Forumom" omoguće mladim firmama iz Bosne i Hercegovine pristup investitorima na razvijenim tržištima kao što je Norveška.

Naglasio je i značaj poslovnih ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore, te potrebu da se pridruže ovim financijskim centrima s ciljem uspostavljanja veza sa firmama iz Bosne i Hercegovine. Kao novu poslovnu mogućnost je istakao nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Norveške koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine i pozvao prisutne da investiraju u potencijale koje ima Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana.


Najveći broj predstavnika kompanija i investitora na konferenciji, ukupno 66, je bilo iz Norveške i Švedske. U centralnom dijelu svoje razvojne projekte prezentiralo devet firmi među kojima DPA – systems iz Bosne i Hercegovine i EON iz Srbije.

SFI – "Seed Forum International" je globalna platforma za rane investicije u kapital koja uključuje 35.000 registrovanih investitora i funkcionira u četrdeset zemalja svijeta. Sjedište je u Londonu, a ima porijeklo iz norveškog inovacionog sistema, prenijela je Privredna štampa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.