NavMenu

Prodaja namještaja i kućnih aparata porasla za 26% - Građani najviše kupovali uvezene proizvode

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 12.11.2014. 11:14
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Trgovci koji prodaju namještaj, opremu za rasvjetu i električne aparate za domaćinstvo već mjesecima zadovoljno trljaju ruke jer prodaja raste, a taj trend bio je uočljiv čak i u septembru kada je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, zabilježen skok od 26%.

Stručnjaci kažu da su razlozi višestruki, a izdvajaju se majske poplave, dok dio, onaj manji, otpada i na dolazak hladnijih dana, kada kupuju grijalice i slične uređaje.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, naglašava da je potpuno jasno da su porast prodaje namještaja i kućanskih aparata prouzrokovale majske poplave. Problem je, ističe on, to što su uglavnom kupovani proizvodi iz uvoza jer domaćih nema dovoljno.

- Inače, pri izlasku iz krize forsira se potrošnja, odnosno kupovina domaćih proizvoda jer to na neki način generiše novu vrednost i kreira nova zaposlenja - naglasio je Pavlović, što, prema njegovim riječima, kod nas nije bio slučaj.

Kako je precizirao, situacija je takva da mi nemamo podršku domaćoj proizvodnji, ili makar podršku sastavljanju proizvoda, da bi oni koliko-toliko bili "domaći".

- Onda građani moraju da kupe tursku veš-mašinu, jer je najjeftinija. Nakon poplava su najbolje prošli trgovci - naglasio je Pavlović.

U jednoj zeničkoj trgovini namještaja, gdje je moguće kupiti i kućanske aparate, ispričali su nam da je nakon poplava znatno porasla potražnja za ovim proizvodima.

- Kupovano je apsolutno sve: od kreveta i ormara, do televizora, ali, iskreno, ne mogu sad reći da je tu riječ o nekom našem ekstraprofitu. Primijetila sam da ljudi masovno zagledaju u cijene i da ih malo šta više interesuje - kazala nam je radnica u toj trgovini.


Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, slaže se da je porast prodaje namještaja direktna posljedica poplava koje smo imali u maju, ali u pojedinim opštinama i kasnije.

- Inače, i proizvodnja namještaja je, kada gledamo devet mjeseci ove godine, povećana za 12,5%, a izvoz je povećan za nešto više od tri procenta. Sve to je direktno povezano sa poplavama - kazao je Šinik.

On je dodao da je u posljednje vrijeme evidentan znatan rast prodaje proizvoda od drveta.

- Mislim da su radovi na saniranju posljedica poplava pri kraju i da bi to trebalo da potraje još oko mjesec dana - ocijenio je Šinik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.