NavMenu

Za sanaciju brane Modrac 1,1 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 11.11.2014. 16:09
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na aneks ugovora o finansiranju i izvođenju sanacije Brane Modrac - faza tri, za čiji će završetak biti obezbijeđeno 1.098.541 KM.

Riječ je o ugovoru između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća za poljoprivrednu djelatnost "Spreča" Tuzla, kao naručioca, i tuzlanske firme "Tom sat", kao izvođača radova.

- Na urgentnost nastavka radova treće faze, ali i blagovremenog planiranja četvrte faze sanacije brane Modrac, ukazuje i činjenica da je u majskim poplavama zabilježen najviši nivo vode u akumulaciji od 203,42 metra nadmorske visine, odnosno sa visinom vode na prelivu brane od 3,42 metra - saopšteno je nakon sjednice Vlade.

U saopštenju se navodi da je proračunima i analizama za sve ključne uticaje i uslove, uobičajenog i neuobičajenog, odnosno ekstremnog opterećenja, uzeta u obzir visina preliva od tri metra, što odgovara rangu pojave velikih voda jednom u 1.000 godina.

Visina preliva na brani Modrac 16. maja bila je skoro pola metra iznad visine, koja je u proračunima uzeta kao mjerodavna, izazivajući znatno veće vibracije, odnosno veći uticaj na samu branu, a poplavni talas, usljed trenutnog loma brane, predstavljao bi opasnost za stanovnike i industriju Lukavca, Gračanice, Petrova, Doboj Istoka, Doboja i nizvodno rijekom Bosnom.

Sa četvrtom fazom bio bi završen kompletan projekat sanacije brane Modrac i tek tada bi se uspostavila funkcionalnost objekta u pogledu stabilnosti i izdržljivosti.

Brana Modrac je izgrađena 1964. godine na rijeci Spreči, čime je i formirana hidroekumulacija, sa namjerom da obezbijedi dovoljne količine vode za proizvodne procese industrijskih kapaciteta na području opština Lukavac i Tuzla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.