Izvor: eKapija | Utorak, 11.11.2014.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zvornički "Voćar" planira podizanje plastenika na 300 hektara - Vrijednost investicije 8 mil KM

Zemljoradnička zadruga "Voćar" iz Zvornika ove godine realizovaće izvoz krastavaca kornišona i paprika u vrijednosti 800.000 evra, ali to je samo početak njihovih planova jer kreću u podizanje plastenika na 330 hektara, vrijednog oko 8 mil KM.

"Voćar" godišnje plasira na tržište, od čega dobar dio i preradi, oko 2.500 tona krastavaca, te oko 500 tona paprika.

Direktor Zadruge Fahrudin Delibajrić za "Capital" kaže da je ranijih godina godišnji izvoz bio oko 2 mil EUR, ali je zbog poplava rod u ovoj godini značajno smanjen.

- Ove godine imamo manjak sirovina, te je to razlog manjeg izvoza. Svi naši proizvodi imaju obezbijeđeno tržište, te smo u situaciji da ne možemo proizvesti, koliko možemo prodati - kaže Fahrudin Delibajrić.

Delibajrić ističe da se dio proizvoda prodaje kao sirovina, dok se drugi dio prerađuje u njihovim pogonima, gdje je od prošle godine otvoren pogon za kiseli, a uskoro će početi i sa preradom slatkog programa.

Veću količinu jabuka otkupili su ove godine u Kozarskoj Dubici, a otkupljene su i određene količine jagode i šljive. Planirano je da se proizvede oko 600 tona marmelade.

"Voćar" trenuto u preradi zapošljava 45 radnika i 20 sezonaca. Delibajrić kaže da, kada bi imali obezbijeđena obrtna sredstva, mogli bi zapošljavati i više od 100 radnika.

U "Voćaru" planiraju značajnu investiciju, vrijednu oko 8 mil KM. Riječ je o podizanju plastenika na površini od 330 hektara, kako bi osigurali sirovinsku bazu za svoju fabriku.

Delibajrić kaže da pregovara sa bankama iz Turske, koje nude povoljne kredite sa kamatom od dva odsto, na rok otplate od devet godina. Planirana investicija mogla bi osigurati posao za oko 1.500 radnika i proizvođača povrća u zvorničkom kraju.

Ove godine "Voćar" je otkupio znatno manje paprike, kupusa i cvekle iz Semberije, jer su ovogodišnje poplave uticale na rod i kvalitet povrća, dok su ranijih godina iz Semberije otkupljivali na stotine tona povrća. Ovo preduzeće raspolaže i vlastitim pogonom za preradu vode, čime su značajno unaprijedili proizvodnju i ispunili najveće standarde u preradi povrća, prenosi portal "Capital".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.