NavMenu

BiH preuzima vazdušni prostor

Izvor: Fena Petak, 20.04.2007. 10:22
Komentari
Podeli

Komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer otputovao je za Pariz, gdje će 20. aprila 2007. zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Božom Ljubićem, u sjedištu Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju, potpisati Protokol o predaji nadležnosti nad zračnim prostorom BiH na nadležne institucije BiH.

Witthauer je u izjavi novinarima u bazi Butmir naglasio da je potpisivanje ovog protokola posljednji korak u procesu koji je trajao deset godina.

- Potpisivanje Protokola o predaji nadležnosti nad zračnim prostorom na BiH je u skladu s napretkom koji je zemlja ostvarila, ocijenio je kontraadmiral Witthauer.

Prema Daytonskom mirovnom ugovoru, kontrola nad zračnim prostorom BiH data je komandantu mirovnih snaga. Zatim je dogovoreno da se upravljanje i kontrola nad zračnim prostorom postepeno predaju odgovarajućim institucijama BiH.

Preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je još jedan znak da je BiH znatno napredovala od Daytona, ocijenio je Witthauer, naglasivši da sutrašnji događaj znači da će međunarodna zajednica ispuniti jedno od obećanja koje je dala BiH.

- Ovo je još jedan korak naprijed za BiH ka tome da preuzme u svoje ruke svoje vlastite poslove, kazao je Witthauer.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj također znači da međunarodna zajednica civilne avijacije priznaje BiH kao aktera na toj sceni, te da je ovo još jedan korak ka punoj integraciji BiH u međunarodnu zajednicu i evroatlantske strukture.

Dodao je da predaja nadležnosti znači da će BiH imati punu kontrolu nad svim "zračnim slojevima", budući da je EUFOR na kraju ovog postepenog procesa imao kontrolu nad nižim slojevima, odnosno da će nakon potpisivanja ovog protokola BiH imati potpunu kontrolu svog zračnog prostora "od tla sve do Mjeseca".

Protokol predviđa da će EUFOR i NATO zadržati pravo na potpunu slobodu kretanja unutar zračnog prostora BiH, što im je u potpunosti dovoljno da ispune svoju misiju, kazao je komandant EUFOR-a kontraadmiral Witthauer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.