NavMenu

Moguće uvođenje više stopa PDV-a?!

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.04.2007. 14:37
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH priprema uvođenje više stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV), potvrdio je Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

"Prijedlog za uvođenje više stopa PDV-a još nije došao do parlamenta. Prema informacijama kojima raspolažem u toku su određeni pregovori i pripreme za izmjene zakona koje će ići u pravcu uvođenja više stopa poreza na dodanu vrijednost", kazao je Belkić.

Istakao je kako bi Vijeće ministara BiH trebalo da pripremi paket zakona koji se odnosi na indirektno oporezivanje. U parlamentarnoj proceduri trebalo bi da se nađu zakoni koji, umjesto sadašnje jedne stope od 17 odsto, uvode više stopa PDV-a te smanjuju ingerencije Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

"Upravni odbor UIO sada je iznad parlamenta. Ne možemo uraditi ništa bez njihove saglasnosti. Vijeće ministara uskoro bi trebalo da predloži izmjene zakona koje će djelovanje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje svesti u ustavne okvire", kazao je Belkić.

Gordana Živković, savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jučer nije željela komentirati najave o uvođenju više stopa PDV-a te izmjena zakona o indirektnom oporezivanju.

"Premijer će se u petak (20.04.2007.) u Banjaluci susresti sa čelnicima Uprave za indirektno oporezivanje. Nakon toga moći ćemo dati više detalja", kazala je Živkovićeva.

Poslanici državnog parlamenta više puta su bezuspješno pokušali uvesti više stopa ili smanjiti jedinstvenu stopu PDV-a. Zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović nedavno je predložio uvođenje PDV-a od 21 odsto za luksuzne proizvode.

"Nisam optimista da će ova inicijativa dobiti podršku jer smo za sve dosadašnje imali negativan stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje", kaže Belkić.

Prošli saziv Vijeća ministara BiH odbijao je izmijeniti Zakon o PDV-u te ukinuti jedinstvenu stopu. Pravdali su to potrebom uspostave sistema PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.