NavMenu

Tumor ili jabuka? - Konzumiranje jednog obroka voća dnevno smanjuje rizik od oboljenja raka

Izvor: net.hr Četvrtak, 19.04.2007. 14:12
Komentari
Podeli

Samo jednom se živi? Ako je ovo i vaša životna filozofija, pa jedete i pijete bez razmišljanja o posljedicama, taj će vam život biti kraći nego drugima. A samo jedan obrok voća ili povrća na dan učinio bi razliku.

Naime, nova studija američkih znanstvenika potvrdila je prijašnja otkrića da bi konzumiranje povrća moglo pridonijeti smanjenju opasnosti od oboljenja raka glave i vrata, objavljeno je.

Studija naučnika Nacionalnog instituta za rak (NCI) obuhvatila je pola miliona penzionisanih Amerikanaca i pokazala da bi samo jedan dodatni obrok voća ili povrća dnevno mogao smanjiti opasnost od razvoja raka glave i vrata, prenosi Reuters.

Brojne su studije pokazale da prehrana igra ulogu u razvoju kancerogenih bolesti, a stručnjaci danas vjeruju da su do dvije trećine svih oblika raka povezane sa životnim stilom kao što su pušenje, prehrana i nedostatak tjelovježbe.

Nikotin i alkohol povećavaju opasnost od razvoja raka glave i vrata, a to uključuje usta, nos, sinuse i grlo.

Znanstvenici NCI-ja zatražili su od muškaraca i žena u dobi od 50 godina ili starijih podatke o prehrambenim navikama, a zatim su sudionike pratili pet godina i bilježili sve dijagnoze raka glave i vrata, za koje se smatra da su šesti po redu uzročnik smrti od raka u svijetu.

"Porast unosa voća i povrća od samo jedne porcije na 1.000 kalorija dnevno za 6 posto smanjuje opasnost od razvoja raka glave i vrata", ističe Neal Freedman iz NCI-ja.

A konzumacija šest obroka voća i povrća dnevno na 1.000 kalorija smanjuje opasnost od raka glave i vrata za 29 posto, pokazala je studija.

Odrasla osoba konzumira dnevno oko 2.000 kalorija.

Druga studija vezana uz prehrambene navike provedena na 183.000 stanovnika Kalifornije i Havaja pokazala je da prehrana bogata flavonolima može pomoći smanjenju opasnosti od raka gušterače, i to poglavito u pušača.

Flavonoli su dio velike grupe polifenolnih spojeva (sekundarnih biljnih metabolita). U posljednje vrijeme privukli su pozornost zbog mnogih pozitivnih utjecaja na zdravlje ljudi, djelujući kao antioksidansi i antikancerogeni. Flavonoli su prisutni u biljkama, a najviše u crvenom luku, jabukama, šumskom voću (kupine, maline, crni i crveni ribiz, borovnice, bazga, višnja, trešnja, jagoda), kelju i brokuli.

Studija je pokazala da ljudi koji jedu velike količine flavonola za 23 posto smanjuju opasnost od razvoja raka gušterače u odnosu na ljude koji ih ne konzumiraju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.