NavMenu

U Banjoj Luci poskupljuje odvoz smeća?

Izvor: eKapija Petak, 07.11.2014. 10:09
Komentari
Podeli
Banja LukaBanja Luka
Komunalno preduzeće "Čistoća" u toku ovog mjeseca gradskim vlastima predaće zahtjev za povećanje cijene usluga za 40% u narednoj godini, prenosi portal Banjalukalive.com.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić rekao je da je trenutna cijena usluga ovog preduzeća najminimalnija u državi i regionu i da se ona nije mijenjala u posljednjih deset godina.

- Trenutna cijena komunalnog otpada za domaćinstva je 0,115 KM po metru kvadratnom, a u slučaju povećanja bila bi 0,137 KM sa PDV-om - rekao je Bajić za "Glas Srpske" i dodao da ukoliko gradske vlasti odobre poskupljenje usluga da će se sa novim cijenama naplate početi od 1. januara 2015. godine.

- Prema ekonomskoj računici, da bi preduzeće bilo na pozitivnoj nula sa nekom malom zaradom i da bi se održao nivo usluga poskupljenje je neophodno - rekao je prvi čovjek "Čistoće".

Kao jedan od razloga poskupljenja Bajić navodi da je preduzeće "Dep-ot", kod koga "Čistoća" deponuje smeće, prošle godine povećalo cijenu svojih usluga za 40%. Osim toga zahtjev za dizanje cijena usluga, Bajić pravda i činjenicom da je posljednjih godina došlo do povećanja cijene nafte što, kako ističe, dodatno otežava poslovanje ovog preduzeća.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović rekla je da ovo preduzeće za sada neće ići sa zahtjevom za poskupljenje usluga.

- Trenutna cijena grijanja je niža za čak 70% od realne cijene koja bi trebala biti da bi ovo preduzeće poslovalo sa nulom - rekla je Mijatovićeva. Ona je dodala da se cijena grijanja nije mijenjala od 2011. godine.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić rekao je da poskupljenja nikome nisu potrebna.

- Da bi se dalo realno mišljenje potrebno je sagledati sve činjenica, ali vjerujem da gradonačelnik Slobodan Gavranović i odbornici u Skupštini grada ne žele nikakvo poskupljenje - kazao je Talić.


Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić rekao je da odbornici ove stranke u gradskom parlamentu neće podržati prijedlog o poskupljenju jer smatraju da je budžet građana ionako opterećen.

- Komunalna preduzeća treba da vrše veći stepen naplate od onih koji ne plaćaju komunalne usluge i da nađu druge načine da saniraju svoje troškove, a nikako na teret građana - rekao je Talić.

Preduzeća "Čistoća" i "Vodovod" za prvih devet mjeseci ove godine poslovali su sa ukupnim gubitkom od 519.282 KM. "Čistoća" je imala minus od 317.278 KM dok je "Vodovod" imao minus od 202.004 KM. "Toplana" je za prvih šest mjeseci tekuće godine imala gubitak od 5,6 mil KM, prenio je Banjalukalive.com.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.