NavMenu

Tradicija izvoza duga 20 godina - "Smrčak" iz Zvornika organski prerađene gljive šalje u Švajcarsku i zemlje EU

Izvor: eKapija Srijeda, 05.11.2014. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: smrcak.com)
Na lijevoj obali Drine u sjeveroistočnom dijelu BiH, u mjestu Drinjača kod Zvornika, već 25 godina posluje firma "Smrčak", koja se bavi sakupljanjem, preradom i prometom gljiva, ljekovitog bilja, voća i povrća. Koliko je uspješan njihov rad pokazuje i činjenica da čak 20 godina izvoze kompletnu proizvodnju u zemlje EU i Švajcarsku.

Zvornička firma je nastala 1992. godine od otkupnog magacina koji datira od 1982. Danas posjeduju sopstvene kapacitete za preradu po najvišim standardima i obučene radnike. Mašine, uređaji i oprema podliježu svim standardima organske proizvodnje, a potvrda toga je, između ostalih, sertifikat ORGANIC koji imaju od 2002. godine.

Miladin Mijatović, direktor firme "Smrčak" kaže za portal "eKapija.com" da su svi njihovi proizvodi traženi na inostranom tržištu, jer su proizvedeni po najstrožijim zahtjevima kupaca.

- Od kada postojimo bavimo se istim poslom, samo smo proširivali asortiman proizvoda. Najviše radimo sa vrgnjem, lisičarkom, smrčkom i crnom trubom. Godišnje preradimo oko 50 tona svježe, 40 tona sušene i 30 tona zaleđene gljive. Osim toga, preradimo oko 500 tona raznog ljekovitog bilja, šumskih plodova i jagodičastog voća.

(Foto: smrcak.com)
Mijatović dodaje da svake godine uvode nove tehnologije, povećavaju kapacitete i izvoz.

U "Smrčku" je sada zaposleno 19 radnika, a broj njihovih kooperanata se kreće do 2.000. Svi njihovi radnici su prošli edukaciju i treninge o načinu sakupljanja, prerade i skladištenja robe.

- Imamo svoje sakupljače koje smo obučili za održiv način prerade i skladištenja robe, i očuvanje ugroženih biljnih vrsta. Sa svima smo potpisali ugovore o dugoročnoj saradnji, ali vršimo i otkup od drugih lica koja se pridržavaju dobre sakupljačke prakse.

Sa slabim rodom gljiva bori se i ova firma, kaže Mijatović. Međutim, njihovi kupci ne osjećaju te probleme.

- Imamo dobavljače iz susjednih zemalja i na taj način izvršavamo ugovorene obaveze.

Firma "Smrčak" posjeduje sopstvene kapacitete za preradu, zamrzavanje i skladištenje proizvoda. Tu su univerzalne sušare, hladnjače, tunel za duboko zamrzavanje, linije za preradu, metal detektor i druga neophodna oprema.


(Foto: smrcak.com)
Sakupljanje robe se vrši u skladu sa postojećim nacionalnim i regionalnim zakonima o zaštiti i održivom iskorištavanju. Moraju biti osigurani optimalni uslovi za regeneracuiju robe, bez negativnog uticaja na okolinu. Sakupljanje se vrši na strogo definisanim područjima koja su dovoljno udaljena od mogućih izvora zagađenja (fabrike, smetlišta, magistralni putevi, naseljena mjesta...). Prerada prikupljene robe se vrši na uređajima koji ispunjavaju standarde organske proizvodnje, a roba se drži u propisanoj abmalaži i propisano urađenim skladištima.

Direktor firme "Smrčak" dodaje da posjeduju sve potrebne sertifikate za svoje proizvode (ORGANIC, HACCP, ISO 9001:2008, BIO SUISSE) i da su svake godine prisutni na velikim sajmovima zdrave hrane u Evropi ("BioFach" Nineberg, "Anuga" Keln, SIAL Pariz, SANA Bolonja).

V. Dž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.