NavMenu

Gubici "Elektrokrajine" na istorijskom minimumu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 05.11.2014. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Banjolučka "Elektrokrajina" je u prvih devet mjeseci 2014. godine smanjila distributivne gubitke na 14,4%, što je najniži nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća, pokazuju zvanični poslovni rezultati.

Distributivni gubici "Elektrokrajine" u periodu januar - septembar 2014. manji su za 1,5% nego u istom periodu prošle godine (15,9%), a čak za 4,5% u odnosu na devetomjesečni obračun 2012. godine (18,9%).

- Distributivne gubitke konstantno smanjujemo kroz pojačane aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže - istakla je Seka Kuzmanović, direktor "Elektrokrajine".

Drugi izuzetno važan poslovni parametar je nivo naplate električne energije, koji je u prva tri kvartala ove godine iznosio 103,9%, što je za 0,3% više nego u istom periodu lani, a prelazi 100% jer, pored naplate tekuće potrošnje, uključuje i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim reprogramima.

Ostoja Dumonić, izvršni direktor za ekonomske poslove "Elektrokrajine", kazao je da su ukupni prihodi preduzeća zaključno sa krajem septembra iznosili 150 mil KM, čime su za 2,5% viši u poređenju s istim periodom prošle godine.

Ukupni rashodi iznosili su 150,6 mil KM i za 0,3% su viši nego za prvih devet mjeseci 2013. godine, prvenstveno zbog povećanih troškova havarijskog održavanja mreže nakon majskih poplava i negativno riješenih sudskih sporova.

"Elektrokrajina" je prvih devet mjeseci ove godine okončala sa gubitkom od 651.236 KM, što je, ipak, višestruko manji finansijski minus od planiranih 2,5 mil KM, kao i u poređenju s istim lanjskim periodom (3,8 mil KM).


Napominjemo da su nezapamćene poplave sredinom maja prouzrokovale direktnu materijalnu štetu na objektima i mreži "Elektrokrajine" u iznosu od 2,15 mil KM. Objekat poslovnice preduzeća u Čelincu je bio potpuno poplavljen i neupotrebljiv, havarijski kvar je zadesio sedam trafo-stanica, dok su brojne trafo-stanice na područjima Čelinca, Banja Luke, Laktaša, Srpca i Prijedora bile pod vodom, što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova.

Ukupna šteta od poplava, računajući i indirektne efekte kroz povećane operativne troškove, interventne aktivnosti i nemogućnost naplate u poplavljenim područjima, daleko je veća i procjenjuje se na oko 7,2 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.