Izvor: seebiz.eu | Utorak, 04.11.2014.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deset kompanija zainteresovano za kupovinu slovenačkog "Žita"

Desetak investitora, među njima i više hrvatskih, predalo je neobvezujuće ponude za kupnju 52% dionica ljubljanskog "Žita", najvećeg slovenačkog proizvođača kruha, peciva i slastica.

Konzorcij vlasnika, među kojima je i Slovenački državni holding (SDH), za sada ne želi komentirati prispjele ponude, a odluka o tome koji će zainteresirani investitori biti pozvani da izvrše dubinski pregled tvrtke i predaju obvezujuće ponude bit će poznata idućeg tjedna, objavio je u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu.

List navodi da se u preuzimanju "Žita" pokušavaju povezati "Franck" Milana Artukovića, "Čakovečki mlinovi" Stjepana Varge, "Mlinar" Mate Škoje, te "Kandit" poduzetnika iz BiH Mirka Grubešića.

Među najzainteresiranijim potencijalnim kupcima su i "Podravka", te "Granolio" Hrvoja Filipovića, ali i češka skupina "Agrofert group 731" koja godišnje ostvaruje prihod od čak 8,7 mlrd EUR i ima 33.000 zaposlenih u oko 200 svojih tvrtki, navodi "Dnevnik".

List dodaje da je bez obzira na postupak prodaje "Žita" još aktualna i ideja njegove uprave da konsolidira svoje poslovne aktivnosti kupnjom "Pekarne Grosuplje" koja je u vlasništvu "Mercatora", ali i kupnjom programa smrznutog tijesta koje žele prodati "Ledo" i "Frikom", tvrtke u vlasništvu "Agrokora" Ivice Todorića.

Konzorcij vlasnika koji prodaju većinski udio "Žita" podržao bi takve konsolidacijske planove njegove uprave, ali u isto vrijeme zahtijevaju da "Žito" sa "Mercatorom" i "Konzumom" sklopi dugoročni ugovor o suradnji, kako bi imalo osiguran plasman svojih proizvoda u regiji, piše ljubljanski "Dnevnik".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.