Izvor: eKapija | Utorak, 04.11.2014.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prihvaćeno šest ponuda za eksploataciju nafte i plina u Jadranu - Hrvatska spremna pomoći regionu u opskrbi energentima

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, izvijestili su kako je zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju uljikovodika na Jadranu u kojem je prihvaćeno šest ponuda uglednih kompanija, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA), prenosi portal Energetika.ba.

Na natječaj se prijavilo šest kompanija koje su iskazale interes za ukupno 15 istražnih prostora.

- Riječ je o eminentnim kompanijama u korištenju najsuvremenijih tehnologija koje udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima na svijetu - rekao je ministar Vrdoljak i naglasio kako će do kraja inzistirati na strogoj zaštiti jadranskog okoliša.

Konačna odluka Vlade o odabiru ponuditelja može se očekivati do kraja godine, a pred kraj prvog kvartala 2015. i potpisi koncesionarskih ugovora sa ponuditeljima.

- Hrvatska može i treba biti jedan od lidera u vođenju energetske politike ove regije - poručio je Vrdoljak i najavio kako se u narednim godinama očekuje i eksploatacija kopna.

Saradnja sa Crnom Gorom

Vrdoljak je izjavio kako je u stalnoj komunikaciji s kolegama iz Crne Gore i kako postoji spremnost na zajedničku suradnju na tom području, bez potrebe za stopiranjem pojedinih akata.

Ministar je poručio kako će Hrvatska biti jedan od rijetkih europskih zemalja koja će izvoziti plin i kako će samim time moći upravljati energetskom politikom ovog dijela Europe.

- Hrvatska će pomoći susjedima u opsrkbi energentima i diverzifikaciji u izvorima, a time i sigurnosti u opskrbu. Imat ćemo najjeftiniju cijenu energenata u ovom dijelu Europe - rekao je Vrdoljak i dodao kako će se time povećati hrvatska konkurentnost s obzirom na cijenu energije.

Imena ponuđača nakon evaluacije

Barbara Dorić, ravnateljica Agencije, izjavila je kako od sutra kreće evaluacija ponuda i kako se, dok se s evaluacijom ne završi, imena ponuđača i lokacije istražnih polja neće iznositi u javnost. Dorić je izjavila kako se sljedeće godine očekuje već drugo nadmetanje.

- Agencija za ugljikovodike do sada je uprihodovala 15 milijuna kuna (2 mil EUR) od otkupa prava na korištenje podataka za eksploataciju. U istražnom razdoblju jedan istražni prostor zahtijevat će investiciju od 100 mil EUR. Taj unos stranog kapitala u zemlju trebao bi se ostvariti u narednih pet godina i utjecati na makroekonomske komponente u zemlji - kazala je Dorić.

Početkom eksploatacije kreće podjela proizvodnje u kojoj državi ide 55%, a investitoru 45% ukupnih prihoda od nafte i plina iz hrvatskog dijela Jadrana, prenosi Energetika.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.