NavMenu

Bescarinski uvoz robe iz Hrvatske u BiH ili sankcije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.11.2014. 16:00
Komentari
Podeli
Vlasti Bosne i Hercegovine ostaju na stanovištu da su neprihvatljivi zahtjevi Evropske komisije za izmjene privremenog trgovinskog sporazuma kojima bi se tržište BiH otvorilo za bescarinski uvoz proizvoda iz Hrvatske, objavila je danas Direkcija za evropske integracije koja djeluje pri Savjetu ministara BiH.

Ova reakcija je uslijedila nakon što je iz delegacije EU u Sarajevu 22. oktobra stiglo upozorenje da se BiH suočava s mogućnošću uvođenja trgovinskih sankcija ukoliko ne prilagodi svoj trgovinski sporazum s Unijom do kraja 2015. i tako obezbijedi Hrvatskoj ravnopravan tretman pri izvozu njene robe s ostalim članicama Unije.

Iz delegacije EU saopšteno je da je riječ o tehničkim, odnosno matematičkim prilagođavanjem trgovinskih kvota čiji je cilj da se obezbijedi što manji poremećaj u ustaljenom trgovanju.

To znači da, ukoliko je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski uvoz iz Hrvatske u tu zemlju je u skladu sa pravilima CEFTA iznosio 100 tona, nova prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU, odnosno njenih 28 umjesto ranijih 27 država-članica, sada iznosi hiljadu i sto tona.

Takve kvote raspodjeljuju se na osnovu redoslijeda podnesenih zahtjeva, što znači da u njima može učestvovati bilo koja država-članica EU, a ne nužno Hrvatska, javlja Hina.

Ovakva prilagođavanja rade se u oba smjera i s obostranim povećanjem kvota i zato tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu, naveli su iz delegacije EU u BiH.

Podsjećaju i kako je metodologija EU za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegovog trgovinskog dijela na osnovu tradicionalne trgovine prihvaćena od svih država zapadnog Balkana osim BiH.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH sada tvrde da je BiH adekvatno i blagovremeno omogućila primjenu odredbi privremenog sporazuma i na Hrvatsku kao novu članicu EU na osnovu odluke Predsjedništva BiH iz juna 2013.

Sve osim tehničog prilagođavanja za BiH predstavlja bitne izmjene sporazuma koje bi bile u suprotnosti s uzajamnošću i obostranim interesom kao osnovom odnosa ugovornih strana, stoji u saopštenju DEI BiH.

U Sarajevu tumače da metodologija "tradicionalne trgovine" koju zagovara Evropska komisija za BiH nije obavezujuća jer nije sadržana u odredbama privremenog sporazuma, a uz to bi se odnosila na proizvode koji uopšte nisu obuhvaćeni privremenim sporazumom.


Vlasti BiH ocjenjuju da su već argumentovano dokazale da se na petnaestak proizvoda, uglavnom prehrambenih, mora zadržati carinska zaštita pri njihovom uvozu u tu zemlju.

O tome, kako navodi DEI, u zemlji postoji potpuni konsenzus politike i poslovne zajednice i od takvog se pristupa neće odustati.

Proizvođači mlijeka iz BiH juče su od vlasti u toj zemlji zatražili da dodatno pooštre režim uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz država-članica EU odnosno da nametnu dodatna uvozna davanja za mlijeko i mliječne proizvode.

Iz entitetskih udruženja koja okupljaju proizvođače mlijeka od Ministarstva spoljne trgovine BiH zatražili su uvođenje tzv. prelevmana na osnovu kojih bi uvoznici iz EU plaćali dodatnu uvoznu taksu.

Takve zahtjeve u potpunosti je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

Tražimo donošenje mjera za ograničavanje uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća, stoji u izjavi tog ministarstva uz objašnjenje da BiH može donijeti takve mjere na osnovu ranije donesene odluke o zaštiti domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza kojom je predviđena i mogućnost nametanja posebnih uvoznih dažbina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.