NavMenu

Tržište hartija od vrijednosti u RS živi od obveznica i zapisa

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 02.11.2014. 23:21
Komentari
Podeli

Na tržištu hartija od vrijednosti RS u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad aktivnosti osim kod transakcija trezorskim zapisima i obveznicama koje emituje RS.

Navedeno je to u informaciji o stanju na tržištu hartija od vrijednosti RS, koju je usvojila Vlada RS. U dokumentu je navedeno da je pad aktivnosti posljedica nepovoljnih kretanja i otežanog oporavka privrede od posljedica krize. Istaknuto je da je pokazatelj o promjeni indeksa od 2010. do kraja juna 2014. godine na svim tržištima u regionu bio negativan te da je berzanski indeks RS (BIRS) u ovom periodu smanjen za 28,5 odsto.

- Malo tržište, neadekvatan razvoj privatizovanih preduzeća, problemi nastali u procesu privatizacije te nizak kreditni rejting BiH imali su opredjeljujući uticaj na stepen razvoja tržišta hartija od vrijednosti RS - istaknuto je u informaciji.

Naglašeno je da i neadekvatan nadzor nad radom procjenitelja i računovođa i revizora negativno utiču na opšti utisak o tržištu hartija od vrijednosti RS.

- Zbog navedenih problema i u prvoj polovini 2014. godine zabilježeno je veoma nisko učešće nerezidenata u prometu na tržištu kapitala iako je njihovo prisustvo važan faktor za oporavak tržišta u razvoju - dodato je u informaciji.

Direktor "Advantis brokera" iz Banjaluke Branko Kecman kaže da je na domaćem tržištu hartija od vrijednosti dominantno trgovanje obveznicama.

- Kada je u pitanju trgovina akcijama problem je što nema novih emisija akcija, a kompanije koje su na berzi ne ostvaruju značajne rezultate koji bi podstakli tržište. Razlog pada aktivnosti sigurno je kriza, ali i neatraktivnost BiH kao destinacije za ulaganje i dosta loše poslovanje kompanija izuzev nekih izuzetaka - rekao je Kecman.

Na finansijskom tržištu RS i dalje dominira bankarski sektor, čije je učešće smanjeno za 0,1 odsto i iznosi 88,4 odsto u aktivi finansijskog sektora. Učešće investicionih fondova smanjeno je za 0,3 odsto, a mikrokreditnih organizacija za 0,1 odsto, dok je učešće društava za osiguranje povećano za 0,5 odsto.

Promet

Promet na Banjalučkoj berzi u prvom polugodištu 2014. godine iznosio je 256,74 miliona KM, što predstavlja povećanje za 27,81 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Vrijednost prometa akcijama iznosila je 25,77 miliona, obveznicama 122,44 miliona, a trezorskim zapisima 108,51 milion KM

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.