NavMenu

BiH leži na izvorištima gasa

Izvor: Novosti Subota, 01.11.2014. 09:28
Komentari
Podeli

Saradnik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, doktor Đuzepe Etiope, u intervjuu za britanski list "Economist" tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoje rezerve gasa, abiotičkog metana, koje bi mogle imati potencijal u smislu ekonomske isplativosti.

Etiope je svjetski ekspert i jedan od prvih istraživača ovog gasa čije se rezerve u velikim količinama nalaze i na Marsu.

On objašnjava da je Bosna jedna od zemalja koje bi mogle imati izvore abiotičkog metana, zbog prisustva izvora hiperalkalne vode u Kulašima kod Prnjavora, čime su se bavili i neki američki naučnici, prenosi Fena.

Etiope je dodao da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su to količine metana i koliko bi one ekonomski bile isplative, ali da vrijedi pokrenuti istraživanje.

Naglašava da najprije treba istražiti koncentraciju gasa u vodi, istražiti izvore i videti ima li gasnih flukseva iz zemlje, dodajući da bi po tom pitanju volio da sarađuje sa stručnjacimau BiH.

Profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, Edin Delić, ne isključuje mogućnost korišćenja metana u ekonomske svrhe i dodaje da sve dok se ne obave istraživanja i ne naprave prve bušotine, ne zna se da li je riječ o vreloj vodi, nafti ili gasu.

Ako se isključi topla voda, ostaje dilema da li je u pitanju nafta ili gas, te se ovakva ležišta obično zovu ležišta ugljovodonika, što uključuje i naftu i gas.

Osim toga, kada se nađe ležište nafte, ono je u gornjem dijelu ispunjeno gasom, a poznato je da su na prostoru sjeveroistočne Bosne rađena ispitivanja o prisustvu nafte. Bez istraživanja i geofizičkih ispitivanja, bilo bi površno i neozbiljno govoriti o količinama, ali svakako da postoje potencijali, objašsnjava Delić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.