Izvor: Nezavisne novine | Petak, 31.10.2014.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Lenovo" i službeno vlasnik "Motorole"

Nakon višemjesečnih priprema "Lenovo" je konačno postao i službeni vlasnik "Motorole", čije je preuzimanje započeo još krajem januara ove godine.

Vrijednost posla je 2,91 mlrd USD, od čega je dio isplaćen odmah (660 mil USD), dok će ostatak biti plaćen putem dionica kompanije (oko 750 mil USD) i akcija u protivrijednosti od 1,5 mlrd USD u naredne tri godine.

Dijelu novca koji je odmah uplaćen treba oduzeti iznos od 228 mil USD koje je "Google" dobio još u januaru kada je "pao" dogovor oko kupnje, odnosno prodaje kompanije, navodi Bug.

Što se tiče patenata "Google" će očekivano zadržati većinu njih u svom vlasništvu, dok će "Motorola" u svom vlasništvu zadržati više od 2.000 patenata. Takođe "Motorola" će dobiti i licencna prava na patente koji ostaju u "Google"-ovom vlasništvu, kao i sve vezano uz brend – "Motorola Mobility" (Moto X, Moto G, Moto E i DROID smartfone, te Motorolin pametni sat Moto 360).

Što se tiče finansijskog plana, "Lenovo" se nada kako će u idućih 4 do 6 kvartala kompanija ostvariti pozitivne poslovne rezultate. Kad su radnici u pitanju za sada se ne spominju otkazi, već "Lenovo" navodi kako će preuzeti "Motorolinih" 3.500 radnika, od čega je njih 2.800 zaposleno u SAD-u na poslovima vezanim uz dizajniranje uređaja i pružanje korisničke podrške.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.