Izvor: Nezavisne novine | Petak, 31.10.2014.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"WhatsApp" uvodi pozive

Početkom godine "WhatsApp" je objavio kako će dodati opciju govornih poziva u svoju aplikaciju u drugom kvartalu 2014. godine, ali zbog tehničkih razloga to se nije ostvarilo.

"WhatsApp" je objavio kako će prvi kvartal 2015. godine biti novi vremenski period u kojem će opcija govornih poziva biti moguća. Kao što je već poznato, "Facebook" je ove godine kupio "WhatsApp" za 22 mlrd USD, što je bila velika, ali pametna investicija. "WhatsApp" je bila jedina društvena aplikacija koja je u to vrijeme imala više redovnih korisnika od "Facebooka", što je "Facebook" naravno vidio kao prijetnju te je kupio taj servis, prenosi Računalo.

Direktor "WhatsApp"-a Jan Koum komentarisao je ove sedmice na Code/Mobile konferenciji kako se čak i sa tom novom mogućnošću koju planiraju dodati u "WhatsApp" oni ne namjeravaju izravno takmičiti se sa "Facebook Messengerom". To je potpuno drugačije od onoga što smo do sada mislili s obzirom da su ova dva servisa vrlo slična. Koum navodi kako je razlog zašto on ne misli da su ova dva servisa konkurencija taj što je "Facebook Messenger" dizajniran da radi na svim mobilnim, ali i desktop uređajima, dok je "WhatsApp" dizajniran isključivo za mobilne platforme.

"WhatsApp" nije dodao u aplikaciju mogućnost govornih poziva u predviđenom vremenskom roku zato što ima još nekoliko tehničkih poteškoća koje se moraju riješiti prije nego što budu u mogućnosti dodati govorne pozive u navedenu aplikaciju. Jedna od prepreka je i činjenica da "WhatsApp" aplikacija nema pristup mikrofonu u nekim uređajima, što je definitivno velika prepreka govornih pozivima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.