NavMenu

Rekordna štednja građana BiH u septembru - Uprkos udarima na standrad, depoziti dostigli nivo od 8,9 mlrd KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 31.10.2014. 10:05
Komentari
Podeli
Depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH dostigli su na kraju septembra ove godine rekordnih 8,9 mlrd KM.

U Centralnoj banci BiH navode da su depoziti porasli u odnosu na kraj septembra prošle godine za 806 mil KM ili 10%, što predstavlja nastavak rasta kroz duži period.

- Depoziti su dostigli najviši nivo do sada, uprkos veoma nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva ove godine. Treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizuje i ulaganjem u hartije od vrijednosti i polise osiguranja - istakli su u Centralnoj banci BiH i dodali da u ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH štednja stanovništva učestvuje sa 58,2%.

Prema podacima Centralne banke BiH najveće učešće u rastu depozita stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. Ta kategorija depozita porasla je zaključno sa krajem septembra za 388 mil KM ili 9,3% na godišnjem nivou.

- To je pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost i rezultat postojanja sistema osiguranih depozita, čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša - kažu u Centralnoj banci.

Stanovništvo najviše štedi u konvertibilnim markama, a njihovi depoziti u domaćoj valuti iznose 3,58 mlrd KM i čine 40,2% ukupne štednje građana. Depoziti u stranim valutama iznose 5,31 mlrd KM, od čega se na štednju u evrima odnosi 4,81 mlrd KM.

- Svjetski dan štednje je prilika kada se podsjećamo koliko je važno nastojati da se, u okviru vlastitih mogućnosti, stvara finansijska sigurnost u vidu ušteđevine i da štednja omogućava da se na pristupačniji način ostvaruju postavljeni ciljevi - poručili su iz Centralne banke.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, štednja građana Srpske u bankama je u porastu, iako su kamate na depozite u padu i najniže su u odnosu na zemlje u regionu. Ukupna štednja građana RS iznosi 1,75 mlrd KM, a u šest kriznih godina bilježi enorman rast i do prvog polugodišta ove godine porasla je 131%.

Član upravnog odbora Udruženja banaka BiH Milan Radović smatra da su građani prepoznali sigurnost banaka, bez obzira na stalno opadanje kamata na štednju.


- Kamate na štednju konstantno opadaju i BiH u odnosu na region ima najniže kamate stope - rekao je Radović.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo istakao je da je rast štednje impresivan, ali da je problem što štedi mali procenat stanovništva.

- Kod nas štede samo bogati, dok se siromašni zadužuju. Srećni smo ako možemo pregurati mjesec da ne pozajmljujemo novac od banaka - kazao je Đogo.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, zaduženost na nivou bankarskog sektora u Srpskoj iznosi 2,364 mlrd KM, a računica kaže da svaki građanin u prosjeku duguje 1.782 KM.

Milanski kongres


Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, koji je održan 31. oktobra 1924. u Milanu. Predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili su na kongresu izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat i zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj, a Svjetski dan štednje je ustanovljen s ciljem popularizacije štednje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.