NavMenu

STOJKOVIĆ: Matične ćelije nisu univerzalne

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 30.10.2014. 12:54
Komentari
Podeli
Miodrag Stojković (Foto: spebo.co.rs)Miodrag Stojković
Proces i uspješnost liječenja matičnim ćelijama zavisi od vrste bolesti koja se liječi, ali je veoma bitno znati da nijedna matična ćelija nije univerzalna, istakao je profesor humane genetike Miodrag Stojković iz Leskovca.

- Postoji više tipova matičnih ćelija. Sve su podjednako potrebne, ali nijedne nisu univerzalne - rekao je Stojković novinarima u Banjoj Luci pred početak naučnog predavanja "Embrioni i matične ćelije: Od laboratorije do pacijenta".

On je naveo da neke od bolesti liječe matične ćelije koje se dobijaju iz pupčane vrpce, ali da su mnogo rasprostranjenije one koje se dobijaju iz koštane srži.

- Matične ćelije koje se dobijaju iz masnog tkiva koriste se za liječenje rana. Postoje i pluripotentne matične ćelije, zatim indukovane koje su stare svega osam godina, jer su vještačke - dodao je Stojković.

On je ukazao da uspjeh liječenja zavisi od vrste bolesti, te da je terapiju matičnim ćelijama najčešće potrebno ponoviti kada je riječ o krvnoj bolesti.

Stojković je upozorio da se pacijent, prije liječenja matičnim ćelijama, treba da informiše da li se određena bolest liječi tim ćelijama ili je u fazi ispitivanja.


On je rekao da na Balkanu, nažalost, nema referentne ustanove za liječenje matičnim ćelijama, ali da postoji i nedostatak banaka za matične ćelije gdje bi se one mogle pripremiti po standardima da bi poslužile kao lijek.

Prema njegovim riječima, najbolje ustanove za liječenje matičnim ćelijama nalaze se u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Izraelu i SAD.

Predavanje "Embrioni i matične ćelije: Od laboratorije do pacijenta" organizovao je Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" povodom 80 godina rada te ustanove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.