Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 30.10.2014.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Audi A8" neće imati vozača

(Foto: Ivana Vuksa)
Za one koji ne znaju, autonomni automobili su oni koji mogu voziti bez vozača, a jedan od prvih takvih automobila trebao biti novi "audi A8", a koji se u prodaji očekuje 2017. godine.

"Audi" je jedan od pionira u razvoju autonomnih automobila, iako je njihova konkurencija "Mercedes-Benz" puno glasniji u medijima. Ipak, "Audi" svoju tehnologiju razvija potiho i, kako sada stvari stoje, mogli bi prestići sve druge kompanije u proizvodnji autonomnih automobila. Prvi takav model se očekuje već 2017. godine, prenosi "Automanija".

Ovu je informaciju potvrdio Stefan Mozer, šef proizvodnje, tehnologije i komunikacije u kompaniji "Audi". Zanimljivo je što je Moser izjavio kako će autonomni automobili voziti puno bolje od "ljudskih vozača". Objasnio je kako je vozače vrlo lako ometati, dok, će ovi automobili biti "mrtvi hladni" na uslove oko ceste, fokusirani samo na promet.

Moser nije krio kako "Audi" želi biti prvi proizvođač automobila koji će proizvesti serijski autonomni automobil koji ćete potpuno normalno moći kupiti. Dodao je kako bi novi "audi A8" mogao biti prvi automobil koji će u potpunosti biti autonoman. Prema Njemačkim zakonima autonomnim automobilima je trenutno dozvoljena "autonomna vožnja" do samo 10 sekundi u komadu.

Kompanija je već predstavila sportski "audi RS 7" koncept na trkaćoj stazi, a koji može voziti bez vozača. Vozio je na temelju GPS koordinata i posebnih 3D kamera koje su ugrađene u automobil. Ipak, tehnologija za autonomnu vožnju u cestovnim vozilima bit će znatno kompleksnija, kaže Mozer. Koristiće se puno više senzora, laserskih sistema za navođenje, a svi će oni morati jednako precizno raditi u svim vremenskim uslovima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.