NavMenu

Utvrđen Nacrt budžeta FBiH od 2,3 mlrd KM za 2015. godinu

Izvor: eKapija Srijeda, 29.10.2014. 15:33
Komentari
Podeli
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas Nacrt budžeta FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je 130,3 mil KM ili 5,3% manje u odnosu na federalni budžet za 2014. godinu. Struktura prihodovne strane predstavlja odraz ekonomske aktivnosti tokom prethodnih godina, saopšteno je iz Vlade FBiH nakon sjednice održane u Mostaru, prenosi poslovni portal "Capital".

S obzirom na to da će BiH otplatiti treći stendbaj aranžman, a otplata četvrtog aranžmana nije dospjela, neto prihodi od indirektnih poreza su povećani nacrtom budžeta FBiH za 2015. godinu.

Rashodovna strana sačinjena je na osnovu zahtjeva budžetskih korisnika, uz uvažavanje zakonskih obveza, politika i prioriteta Vlade FBiH, ažuriranih makroekonomskih projekcija i procjena raspoloživih budžetskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Struktura rashodovne strane predstavlja odraz provođenja mjera restriktivne javne potrošnje, što predstavlja jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

Najavljeno je da će fiskalna politika Vlade Federacije BiH i u 2015. godini biti orijentisana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije, odnosno BiH.

- U tom kontekstu se nastavljaju provoditi oštre mjere štednje u svim segmentima javne potrošnje - ističe se u saopštenju.

Danas je utvrđen i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu koji, uz ostalo, propisuje da budžetski korisnici odobrena sredstva mogu koristiti samo za namjene koje su određene Budžetom, a u skladu sa svojim godišnjim finansijskim planovima i po dinamici utvrđenoj tromjesečnim i mjesečnim planovima koje odobrava ministar finansija.


Budžetski korisnici dužni su da federalnom Ministarstvu finansija dostavljaju tromjesečne finansijske planove za izvršenje Budžeta 15 dana prije početka tromjesečja.

Federalno Ministarstvo finansija je upoznalo članove Vlade FBiH o izvršenju federalnog budžeta za period januar-septembar 2014. godine, a Ministarstvo energije, rudarstva i industrije o prošlogodišnjim rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti industrije u 2013. godini u kojima ovo ministarstvo ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Vlada je prihvatila i finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog fonda solidarnosti i Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.