NavMenu

Švajcarska uložila 43 mil KM u BiH u 2013.

Izvor: eKapija Srijeda, 29.10.2014. 15:59
Komentari
Podeli
Švajcarska je sedmi partner BiH po spoljnotrgovinskoj razmjeni, a njena direktna ulaganja u BiH do sada su iznosila oko 534 mil KM, a samo prošle godine oko 43 mil KM, izjavio je danas u Sarajevu predstavnik Komercijalnog odjeljenja Ambasade Švajcarske Almir Tanović, prenosi portal Capital.ba.

Tanović je rekao na konferenciji pod nazivom "Donatorska sredstva za podršku razvoju privrede BiH" da švajcarska Vlada smatra BiH prioritetnom zemljom u ovom regionu i trenutno provodi strategiju razvoja sa BiH 2013-2016.

- Ta strategija ima tri važna stuba, a jedan od njih je ekonomija i zapošljavanje, gdje je planirano da se utroši oko 17 miliona švajcarskih franaka kroz programe koji, prije svega, podržavaju zapošljavanje - istakao je Tanović.

Prema njegovim riječima, postoje programi kojim se, zajedno sa privatnim sektorom u BiH, vrše određena doškolovavanja i treninzi, već prema potrebama tržišta rada.

- Drugi programi su, naprimjer, program koji podržava učešće firmi iz BiH na sajmovima, a sve radi pronalaska partnera iz EU i Švajcarske. Tu imamo dugoročnu saradnju sa Komorom i Agencijom za promociju izvoza - rekao je Tanović.

On je podsjetio da se početkom sljedeće godine očekuje stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom asocijacijom slobodne trgovine, čiji je Švajcarska član, zajedno sa Norveškom, Lihtenštajnom i Islandom, što će biti značajno za privrednike iz BiH, jer će bez carina moći izvoziti na EFTA tržište.

- Planiramo da u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ambasadom Norveške u BiH, odradimo prezentaciju o tome šta EFTA sporazum donosi privrednicima u BiH - kaže Tanović.


Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović, koji rukovodi Sektorom za ekonomski razvoj i preduzetništvo, rekao je da u tom sektoru trenutno rade na četiri projekta – dva bilaterarna sa Njemačkom i njihovom razvojnom agencijom GTZ, te Japanskom razvojnom agencijom JICA, te na nizu drugih incijativa i projekta kako iz EU, tako i šire.

- Nepostojanje agencija na nivou BiH u oblasti malih i srednjih preduzeća i drugih oblasti čini da je i razvojna pomoć koja nam dolazi iz svijeta često neusklađena i nekoordinisana i, nažalost, u istoj oblasti nekada se desi da i po tri međunarodne organizacije pružaju pomoć, a da jedna s drugom ostvaruju veoma slabe ili nekada gotovo nikakve kontakte - naglasio je Milović, a prenio "Capital".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.