NavMenu

Raiffeisen banka prošla stres test Evropske centralne banke

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.10.2014. 15:28
Komentari
Podeli
Grupacija Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) – koja obuhvata središnju instituciju Raiffeisen Banking Group u Austriji i njene članice, uključujući i Grupaciju Raiffeisen Bank International (RBI), specijalizirane kompanije sektora i Uniqa – glatko je prošla stres test Evropske centralne banke (ECB), saopšteno je iz Raiffeisen banke Sarajevo.

RZB je u značajnom iznosu nadmašila potrebne koeficijente kapitala kako u osnovnom tako i u nepovoljnom scenariju stres testa. U osnovnom scenariju, RZB dostiže opći koeficijent kapitala – Tier 1 (CET 1 koeficijent), zajedno sa izmjenama definisanim u Analizi kvaliteta aktive (AQR) u iznosu od 9,48 procenata (u odnosu na potrebnih 8 procenata). Kad je u pitanju nepovoljni scenario, koeficijent CET 1 RZB-a, uključujući i AQR izmjene, iznosi 7,77 procenata (u odnosu na potrebnih 5,5 procenata). Analiza kvaliteta aktive Evropske centralne banke, koja je prethodila stres testu, rezultirala je određenim izmjenama u koeficijentima općeg kapitala Tier 1 u iznosu od 0,65 procentnih poena, a koje su se koristile za potrebe stres testa ECB-a za RZB. Ove prilagodbe su uglavnom rezultat činjenice da ECB koristi različit pristup u odnosu na RZB, kada su u pitanju rezervisanja za kreditne gubitke iz portfelja. Tačnije, AQR se ne odnosi na rezervisanja utvrđena u tekućoj finansijskoj godini. - Rezultati stres testa potvrđuju čvrstoću modela poslovanja RZB-a, posebno ako primjetimo da su na našem domaćem tržištu, tržištu Srednje i Istočne Evrope, primjenjeni jako ozbiljni stres scenariji, u odnosu na ostale evropske regije - izjavio je Walter Rothensteiner, generalni direktor RZB-a. - U isto vrijeme, jako smo zadovoljni što su AQR rezultati potvrdili stvarnu vrijednost našeg bilansa stanja.


Istovremeno sa objavom rezultata, ECB je također objavila i hipotetičke koeficijente ukoliko bi se u potpunosti primjenili Basel III propisi (puni) na osnovu podataka iz bilansa stanja od 31.12.2013. godine. Navedeni propisi će, prvi put, u potpunosti stupiti na snagu 2023. godine. Postoje dva faktora koja nisu sadržana u svim ECB rezultatima: s jedne strane, povećanje kapitala RBI-a iz januara 2014. godine, te s druge strane, potkonsolidacija RBI Grupacije iz zakonskih razloga. Imajući u vidu osnovicu ECB-a za minimalni CET1 koeficijent od 8%, kako je to navedeno u okviru stres testa, spomenuti faktori bi doveli do povećanja punog koeficijenta 2016 CET1 RZB-a u osnovnom scenariju u iznosu od 3,40 procentna poena na 8,97%, te za 4,03 procentna poena na 7,90% u nepovoljnom scenariju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.