Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.10.2014.| 20:23

GiPS Tuzla uvezao prvi CNG autobus u BiH

(Foto: gipstk.com)
Gradsko saobraćajno preduzeće GiPS iz Tuzle u svoj vozni park uvezlo je prvi CNG autobus u Bosni i Hercegovini. Riječ je o autobusu koji umjesto dizel goriva koristi prirodni zemni gas. Autobus je marke "Mercedes Benz" sa 42 sjedeća mjesta i ukupnim kapacitetom prijevoza 90 putnika, saopšteno je na zvaničnom sajtu GiPS-a Tuzla.

Bosna i Hercegovina je dobila prvi autobus koji je i ekološko prihvatljiv. CNG autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, pa su ekološki prihvatljiviji.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla prepoznalo je njihov značaj i odlučilo se na uvoz CNG autobusa, jer je zaštita okoliša i građana prioritet, navodi se na zvaničnom sajtu.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. To je GiPS-u, kao javnom preduzeću, bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel - rekao je Dževad Ćosićkić, direktor GiPS Tuzla.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla najavljuje uvoz još CNG autobusa, jer će veći broj CNG autobusa i jeftiniji prijevoz sa pozicije preduzeća uticati na kvalitet prijevoza u gradu za putnike.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.