NavMenu

GiPS Tuzla uvezao prvi CNG autobus u BiH

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.10.2014. 20:23
Komentari
Podeli

(Foto: gipstk.com)
Gradsko saobraćajno preduzeće GiPS iz Tuzle u svoj vozni park uvezlo je prvi CNG autobus u Bosni i Hercegovini. Riječ je o autobusu koji umjesto dizel goriva koristi prirodni zemni gas. Autobus je marke "Mercedes Benz" sa 42 sjedeća mjesta i ukupnim kapacitetom prijevoza 90 putnika, saopšteno je na zvaničnom sajtu GiPS-a Tuzla.

Bosna i Hercegovina je dobila prvi autobus koji je i ekološko prihvatljiv. CNG autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, pa su ekološki prihvatljiviji.

Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla prepoznalo je njihov značaj i odlučilo se na uvoz CNG autobusa, jer je zaštita okoliša i građana prioritet, navodi se na zvaničnom sajtu.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. To je GiPS-u, kao javnom preduzeću, bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel - rekao je Dževad Ćosićkić, direktor GiPS Tuzla.


Gradsko saobraćajno preduzeće Tuzla najavljuje uvoz još CNG autobusa, jer će veći broj CNG autobusa i jeftiniji prijevoz sa pozicije preduzeća uticati na kvalitet prijevoza u gradu za putnike.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.