NavMenu

Broj turista u BiH u avgustu veći za 40% - Najviše noćenja ostvarili gosti iz Malte i Egipta

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.10.2014. 08:35
Komentari
Podeli
Nakon "mršave" skijaške sezone zabilježene početkom godine, a potom katastrofalnih majskih poplava, te dugog kišnog perioda u ljetnim mjesecima, turistički radnici u BiH mogu da odahnu, jer statističari ukazuju na ohrabrujuće najnovije podatke o rezultatima turizma u BiH. Naime, prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u avgustu nas je posjetilo 102.727 turista, a ostvareno je 223.849 noćenja.

Ove brojke ukazuju na rast od nekoliko procenata u odnosu na prošlogodišnji avgust, ali je zato poređenje s julom tekuće godine znatno optimističnije.

- Turisti su u avgustu ostvarili za 39,4% više posjeta u odnosu na juli, a ostvarili su i 40,3% više noćenja - saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svakako, još je bitniji podatak iz kojeg se nedvosmisleno može zaključiti da su turističke atrakcije u BiH sve jači magnet za turiste koji dolaze izvana.

- Broj noćenja stranih turista u avgustu bio je veći za 53,1% u odnosu na juli - naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Kada se prisjete nedaća koje su ih pratile od početka godine i osvrnu se na postignute rezultate, turistički radnici u BiH zadovoljno trljaju ruke.

- Desilo nam se ove godine sve negativno što se može desiti, kada je riječ o prirodnim, ali i ljudskim faktorima. Prvo, imali smo totalni fijasko u zimskim centrima. U februaru smo imali ljudski faktor - nezadovoljstvo građana iskazano u FBiH, uključujući i rušenje i paljenje zgrada, što je odvratilo ljude da dođu. Onda su bile poplave, a potom i nestabilno vrijeme tokom ljeta - podsjeća Asja Hadžiefendić Mešić, portparol Turističkog udruženja BiH.

Uprkos tome, kaže ona, kada se podvuče crta, ova turistička sezona bila je dobra.

- Turiste je dovodilo fantastično kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe BiH. Svakom turisti je veoma bitno da na veoma malom prostoru ima raznovrsnu turističku ponudu. Pri tome, izuzetno gostoprimstvo naših ljudi i gastro ponuda su doveli ljude. A ovu godinu su obilježili i različiti jubileji, kao i sportski događaji - ukazala je Hadžiefendić Mešić.

Iz Turističke organizacije RS pozivaju se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je u avgustu RS posjetilo 24.777 turista, koji su ostvarili 61.622 noćenja.


- Najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvaruju gosti iz regiona, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Italija, Austrija, Turska i Njemačka - naveli su iz Turističke organizacije RS.

Zanimljivi su i podaci Agencije za statistiku BiH o tome iz kojih država su turisti u BiH najviše ostajali.

- Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je Malta sa 6,3 noći, a slijede Egipat sa 4,7 noći, Južnoafrička Republika sa 4,5 noći, Kuvajt sa 3,6 noći i Rusija sa 3,3 noći - saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Događaji koji su uzdrmali turizam

- Skijašku sezonu obilježio nedostatak snijega, zbog čega su zaposleni na skijalištima pretrpjeli velike minuse

- Februarski protesti, kada je povrijeđen veći broj osoba, a u nemirima je zapaljeno ili oštećeno više institucija

- Katastrofalne majske poplave prouzrokovale gubitke u svim privrednim granama, uključujući i turizam

- Dugi kišni period tokom ljetnih mjeseci negativno uticao na posjećenost turističkih uzdanica

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.