NavMenu

Bankarske institucije i udruženje potpisali memorandum o saradnji

Izvor: biznis.ba Petak, 13.04.2007. 10:00
Komentari
Podeli

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Centralne banke BiH (CBBiH), agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske i Udruženja banaka BiH (UBBiH) upriličeno je u četvrtak (12.04.2007.) u okviru svečanog dijela četvrte sjednice Skupštine UBBiH koja je održana u Sarajevu.

Memorandum predstavlja formalizaciju dosadašnje saradnje i nastojanje da se unaprijedi na zajedničkim zadacima identifikacije, definiranja potreba i jačanja bankarskog sektora u BiH, s ciljem stvaranja modernog i pouzdanog finansijskog sistema u BiH.

Potpisnici su pored saradnje dogovorili i zajednički nastup u nadležnim državnim tijelima i utvrđivanje liste prioriteta neophodnih za unapređenje bankarskog sektora u BiH.

Oblasti koje će potpisnici, prema Memorandumu, posebno razmatrati su pravna regulativa, edukacije i certificiranja, primjena statističkih metodologija i međunarodnih standarda iz oblasti bankarstva, saradnje s institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta, bankarski susreti i dr. "Centralna banka BiH uvijek je doživljavala Udruženje banaka BiH kao svog partnera i današnje potpisivanje Memoranduma predstavlja samo formalizaciju dobre saradnje triju institucija i bankarskog udruženja" izjavio je novinarima guverner CBBiH Kemal Kozarić.

Govoreći o aktuelnim projektima, Kozarić je izdvojio da se s USAID-om radi na uspostavi platforme međubankarskog tržišta žiralnog i gotovog novca koja u konačnici treba omogućiti smanjenje troškova transporta i povećanje sigurnosti. Aktuelna je priprema konferencije koja će biti posvećena sigurnosti novca, radi se na iznalaženju kompromisnog modela jedinstvene bankarske supervizije i na efikasnijoj naplati spornih potraživanja.

Bankarska industrija u BiH bilježi značajne rezultate o čemu svjedoči i podatak o profitu banaka od 130 miliona KM. Nastavljaju se trendovi jačanja konkurentnosti u ovom sektoru i okrupnjavanja banaka.

Na sjednici Skupštine UBBiH, kojom je predsjedavao predsjednik UBBiH i predsjednik Uprave Zepter banke iz Banje Luke Ranko Labović, prisustvovali su predstavnici banaka iz cijele BiH.

Osim predstavnika 27 banaka članica Udruženja i guvernera CBBiH, Skupštini su prisustvovali i direktori agencija za bankarstvo FBiH i RS-a, Zlatko Barš i Slavica Injac, te direktor Ekonomskog ureda USAID-a u BiH Gregg Wiital.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.