Izvor: eKapija | Utorak, 21.10.2014.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH pokrenula istragu zbog slovenačkog "Tuša"

Uprava za indirektno oporezivanje BiH počela je kontrolu kompanija "Tuš" i "Tuš - Trade" iz Bihaća, nakon što je u javnost dospjela informacija da "Tuš" prodaje sve poslovne objekte u BiH, navodi portal Klix.

- Kompanija "Tuš - Trade" trenutno duguje UIO 678.916 KM. Ovaj obveznik je ranije podnio zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen, zato što nije bilo elemenata osiguranja plaćanja tog duga. U kontroli, koja još traje, utvrđeno je da je firma "Tuš - Trade" fakturisala kompaniji "Tuš" opremu u ukupnoj vrijednosti većoj od 5 mil KM, na osnovu čega kompanija "Tuš" zahtijeva povrat PDV-a od Uprave u iznosu od 721.000 KM - rekao je za Klix.ba Ratko Kovačević, portparol UIO.

Taj zahtjev za povrat PDV-a je, dodao je Kovačević, obustavljen do daljeg. Uprava će u narednom periodu angažovati ekspertne koji će procijeniti stvarnu vrijednost imovine koja je predmet prometa između pomenuta dva obveznika.

UIO je već održala sastanke, pa je cijeli predmet proslijeđen istragama kako bi bi se u potpunosti utvrdilo činjenično stanje vezano za pomenute firme.

Podsjetimo, slovenački trgovački lanac "Тuš" zvanično je potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini obrazlažući to "prirodnim katastrofama", a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH, prenosi "Klix".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.