NavMenu

Mostar obara rekorde kao usputna destinacija - Problem i dalje kratko zadržavanje turista

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.10.2014. 09:10
Komentari
Podeli
MostarMostar
Iako je kalendarski ljetna turistička sezona u gradu na Neretvi završena, zahvaljujući lijepom vremenu u staru gradsku jezgru i dalje pristižu turisti. Uglavnom se radi o Francuzima, Špancima, Talijanima, Nijemcima, te turistima iz azijskih zemalja, no većina ih se kratko zadržava u Mostaru. Unatoč sve boljoj ponudi Turističke zajednice HNK, još je mnogo posla na putu da Mostar prestane biti destinacija za kratkotrajni boravak, prenosi portal Biznis.ba.

Jedan od najljepših gradova Evrope, Mostar, posljednjih dana bilježi izuzetnu posjećenost turista.

Na produžetak turističke sezone, koji je rezultirao prepunim Starim gradom, svakako su uticali sunčano vrijeme i ugodne temperature. Unatoč tome što je Stari grad bio prepun turista, većina ih je Mostar napustila nakon nekoliko sati. Nezadržavanje turista u gradu na Neretvi je boljka mostarskog turizma, koja datira već izvjesno vrijeme i koja jako utiče na zaradu turističkih djelatnika.

No, Turistička zajednica HNK se ove godine itkako potrudila da Mostar ne bude samo usputna destinacija. Obogatila je ponudu u Hercegovini, te istu na mnogim svijetskim festivalima promovirala.

- Uradili smo rekonstrukciju turističke signalizacije, uradili smo biciklističku stazu Prenj i Velež, jer smo vidjeli da puno ljudi traži planinski turizam, to su stvari koje mogu zadržati turiste. Isto tako u samom gradu moramo raditi na što većem broju tih sadržaja, ono što turiste intersuje, zbog čega će ostati - kaže Semir Temim, iz TZ HNK.

U Turističkoj zajednici još nemaju konačne podatke, no oni sa kojima raspolažu, tvrde da je ova sezona bila bolja od prošlogodišnje. Unatoč činjenici da je ljeto pratilo dosta nestabilno vrijeme, u TZ su zadovoljni postignutim. Čak su napravljeni pomaci i na broju prijavljnih gostiju.

- U ovoj godini smo puno više naplatili boravišne takse, puno više gostiju je prijavljeno. Ja se nadam da će doći vrijeme kada ćemo mi moći govoriti o pravim brojevima, sad zasada je rano. Jednostavno ćemo se oslanjati na podatke koje imamo i poredimo ih sa proteklim godinama, ti brojevi su puno veći ove godine - dodaje Temim.


U Turističkoj zajednici su već krenuli sa pripremama za narednu sezonu. Očekuju do će do naredne sezone realizovati još neke projekte koji za osnovni cilj imaju duži boravak turista na ovom prostoru.

- Iz godine u godinu imamo sve veći broj malih pansiona, manjih hotela, motela, sve su to određeni indikatori da turisti ipak ovdje malo i ostaju, zadržavaju se, nismo mi više samo prolazna turistička destinacija, sve više postajemo destinacija u kojoj se turisti zadržavaju - naglašava Temim.

A da bi uistinu to i ostali, destinacija na kojoj će turisti boraviti više od jednog dana, zasigurno bi trebao pomoći i dogovor mostarskog aerodroma sa irskom aviokompanijom "Ryanair". Riječ je o uspostavi niskobudžetnih letova koje će Mostar povezati sa nekima od najprestižnijih evropskih destinacija.

Podsjetimo, mostarski aerodrom je ove godine zabilježio izuzetno dobro poslovanje koje se mjeri cifrom od oko 80.000 putnika, navodi Biznis.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.