Izvor: eKapija | Nedjelja, 19.10.2014.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH od marta 2015. uvodi elektronsku prijavu poreza

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) početkom marta 2015. godine postaće prvo certifikaciono tijelo u BiH koje će biti spremno za izdavanje elektronskih potpisa za sve obveznike indirektnih poreza u BiH, prenosi portal Klix.ba.

- To će konkretno značiti da će od tada svi obveznici moći elektronski podnositi PDV prijave u informacioni sistem UIO i neće više biti potrebe za dostavljanjem PDV prijava u papirnom obliku - pojasnio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH.

Podsjeća da je Zakon o elektronskom potpisu u BiH Parlamentarna skupština BiH usvojila još u novembru 2006. godine. Ipak do danas još uvijek nisu usvojeni podzakonski akti vezani za primjenu tog zakona u dijelu formiranja posebnog certifikacionog tijela za elektronski potpis u BiH.

- Budući da UIO BiH ima rokove koji su već određeni za uvođenje novog kompjuterizovanog provoznog sistema (NCTS) u BiH i početka elektronskog podnošenja PDV prijava u informacioni sistem, UIO je već započela drugu fazu uvođenja PKI infrastrukture za izdavanje elektronskih certifikata potrebnih za podnošenje carinskih i poreskih deklaracija. Očekujemo da će proces uvođenja elektronskog potpisa u UIO biti okončan u martu 2015. godine i od tada će UIO biti u mogućnosti izdavati elektronske certifikate svim obveznicima indirektnih poreza u BiH i ujedno biti certifikaciono tijelo za elektronski potpis za svoje klijente - naglasio je Kovačević.

Naime, zbog rokova postavljenih od EU, UIO je u obavezi od 1. januara 2015. godine početi elektronsko podnošenje PDV prijava, a 1. januara 2016. godine u UIO počinje s radom nova moderna carinska aplikacija u kojoj je kompjuterizovana provozna carinska procedura u potpunosti kompatibilna s EU provoznim sistemom NCTS, te će carinski postupak u BiH biti vođen u potpunost bezpapirno tj. elektronskim putem.

- Iz pomenutih razloga UIO nije mogla dalje čekati formiranje posebnog certifikacionog tijela u BiH nadležnog za izdavanje elektronskih potpisa, nego će tu uslugu sama početi pružati svojim obveznicima, čim se za to stvore svi tehnički uslovi u UIO, a očekujemo da će to biti početak marta 2015. godine. Budući da je informatička aplikacija za elektronsko podnošenje PDV prijava već urađena od informatičkih stručnjaka iz UIO i uz pomoć Twinning projekta finansiranog od EU, trenutno UIO vrši testiranje elektronskog podnošenja PDV prijava s dvadesetak kompanija u Bosni i Hercegovini, tako da očekujemo da potpuno spremni dočekamo početak nove usluge koju će UIO pružiti svojim obveznicima - naglasio je Kovačević, a prenosi Klix.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.