NavMenu

Srbija i Mađarska planiraju infrastrukturnu osu od Jadrana do centralne Evrope

Izvor: Tanjug Subota, 18.10.2014. 11:28
Komentari
Podeli

Srbija i Mađarska planiraju da naprave infrastrukturnu osu od Jadranskog mora preko Srbije i Mađarske do centralne Evrope, realizacijom niza infrastrukturnih projekata, najavio je u petak (17. oktobra 2014. godine) Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Dejan Trifunović.

- Tu infrastrukturnu osu činili bi drumski i željeznički koridori 10 i 11, brza pruga Beograd-Budimpešta, rekonstruisana postojeća srpska pruga, projekat "Beograd na vodi" i moderni terminali - naveo je Trifunović, prije sastanka sa kolegama iz mađarskog Ministarstva za nacionalni razvoj, sa kojima će razgovarati o tim projektima.

Misija obje zemlje je da pokušamo da unaprijedimo infrastrukturu i u putničkom i železničkom saobraćaju, koja vodi od Jadranskog mora, odnosno od Mediterana do centralne Evrope, preko naših zemalja, rekao je Trifunović.

On je najavio da će sa kolegama iz Mađarske biti riječi i o projektu brze pruge Beograd-Budimpešta, koji Srbija i Mađraska treba zajednički da realizuju sa Narodnom Republikom Kinom.

- Kina, Srbija i Mađarska su usaglasile prvi dokument za taj projekat, drugi dokument je plan saradnje, koji očekujemo od kineske strane tokom oktobra, a sledeći korak je usaglašavanje tog dokumenta - naveo je Trifunović. On je dodao da se radi i priprema modela finansiranja tog projekta, na bazi koncesije.

- Svakako očekujemo progres na ovom projektu do 16. decembra, kada u Beogradu treba da bude održan Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope i premijera Kine - rekao je Trifunović, istakavši da je za taj projekat ključna izrada studije izvodljivosti.

- Ona bi trebalo da otpočne odmah nakon usaglasavanja plana saradnje - istakao je Trifunović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.