NavMenu

800 - ta godišnjica rođenja Mevlane Dželaluddin Rumija proslavljena uz izvedbu derviša iz Konye

Izvor: Pristop BH Četvrtak, 12.04.2007. 09:42
Komentari
Podeli

U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo 10. aprila je proslavljena 800-ta godišnjica rođenja Mevlane Dželaluddin Rumija uz izuzetnu izvedbu poznatog derviškog reda iz Konye, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Ambasada Republike Turske u saradnji sa UNESCO-m.

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske započelo je organizaciju mnogih aktivnosti širom svijeta povodom proslave 800-te godišnjice rođenja Mevlana Dželaluddin Rumija, koja je uvrštena na listu "Proslave godišnjica na kojima će učestvovati UNESCO u 2007. godini", a lista je utvrđena na 33. Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj od 03.do 21. oktobra 2005. godine.

U kontekstu proslave 800-te godišnjice Mevlane Dželaluddin Rumija, prekretnice civilizacijskog kulturološkog naslijeđa, Republika Turska smatra važnim promovirati savez civilizacija kroz učenje ovog mističnog poete i to putem aktivnosti koje će tokom ove godine organizovati Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske u brojnim gradovima na pet kontinenata.

Prvi korak ka implementaciji tih aktivnosti učinjen je upravo u Sarajevu, gradu nasljedniku bogate tradicije Mevlane i njegovih sljedbenika, gdje se održala centralna manifestacija izvedbe muzičkog orkestra "Konya Turkish Sufi Music Ensemble".

Ovaj događaj, na kojem su prisustvovale brojne zvanice bosanskohercegovačkih i međunarodnih institucija, otvoren je govorom Celil Güngör, direktora Direktorata za istraživanje i obuku pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske, koji je naglasio značaj djela ovog mističnog pjesnika, dodavši da će se ova manifestacija održati na 18 različitih mjesta u svijetu, od Čilea do Indonezije, s ljudima različitog porijekla, različitih vjera, jezika i kultura kako bi se predstavila filozofija ovog pjesnika koja svijet poziva na ljubav i poštovanje.

Nakon zanimljive prezentacije o ljepotama Turske, prof. dr. Mustafa Isen, zamjenik ministra za kulturu i turizam Republike Turske i prof. dr. Kazim Hadžimejlić sa Fakulteta Likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu predstavili su Mevlanu, te su sve prisutne upoznali sa činjenicom da mevlevizam nije samo jedan mistični red, već da ovaj sistem predstavlja važno središte književnosti, muzičke umjetnosti, kaligrafije, arhitekture i minijature. Kao osnivač Mevlevi reda derviša, Mevlana Rumi je autor Mesnevije, remek-djela mistične književnosti, koje po svojoj vrijednosti zauzima visoko mjesto u svjetskoj poetskoj baštini. Mesnevija sadrži 60 hiljada pjesama, a Rumi ju je pisao punih 14 godina i završio je pred sam kraj svoga života.

Povodom ove proslave, te u želji da se djela ovog izuzetnog autora približe i bh. javnosti, Ambasada Republike Turske u Sarajevu je dan uoči centralne manifestacije organizovala i prigodan prijem za sve svoje prijatelje i poslovne partnere koji su uvažavajući zajednički historijski kontekst Turske i Bosne i Hercegovine, ovu godišnjicu proslavili uz ugodno druženje i prijatnu atmosferu Turskog kulturnog centra u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.