NavMenu

Uspostavljanje poslovnih zona sastanska FIPA - e Vlade Tuzlanskog kantona

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.04.2007. 09:42
Komentari
Podeli

Na radnom sastanku održanom 10. aprila 2007. u Tuzli delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Vlade Tuzlanskog kantona razgovarali su o uspostavljanju poslovnih zona.

Delegaciju FIPA-e vodio je direktor Haris Bašić, a ispred Vlade Tuzlanskog kantona prisutni su bili premijer Enes Mujić, Ministar industrije, energetike i rudarstva Sehudin Ograšević kao i načelnici općina Kantona.

"Strategija promocije-privlačenja direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu", usvojena od Vijeća ministara BiH prošle godine, kao jedan od prioriteta u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strana ulaganja predviđa uspostavu industrijskih zona/parkova. Zato FIPA u zadnje vrijeme poduzima niz napora da podigne svijest kod bh. vlasti i privrednika o potrebi pokretanja projekta industrijskih zona/parkova, održavajući sastanke s vladama kantona i općina u BiH.

BiH nije dosad imala povoljan ambijent za privlačenje greenfield investicija (investicija "na ledini"), što prvenstveno podrazumijeva ponudu povoljnih lokacija za pokretanje biznisa. Greenfield investicije čine samo mali dio procenta stranih ulaganja i u predstojećem periodu pravi izazov za BiH jest stvaranjem industrijskih parkova/zona privući puno više takvih investicija. Najveći dio dosadašnjih investicija jesu tvz. brownfield investicije (preuzimanje, privatizacijom, spajanjem).

Načelnici općina Tuzlanskog kantona na sastanku su iznijeli informaciju o problemima s kojima se oni susreću pri implementiranju stranih investicija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.