Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.04.2007.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uspostavljanje poslovnih zona sastanska FIPA - e Vlade Tuzlanskog kantona

Na radnom sastanku održanom 10. aprila 2007. u Tuzli delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Vlade Tuzlanskog kantona razgovarali su o uspostavljanju poslovnih zona.

Delegaciju FIPA-e vodio je direktor Haris Bašić, a ispred Vlade Tuzlanskog kantona prisutni su bili premijer Enes Mujić, Ministar industrije, energetike i rudarstva Sehudin Ograšević kao i načelnici općina Kantona.

"Strategija promocije-privlačenja direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu", usvojena od Vijeća ministara BiH prošle godine, kao jedan od prioriteta u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strana ulaganja predviđa uspostavu industrijskih zona/parkova. Zato FIPA u zadnje vrijeme poduzima niz napora da podigne svijest kod bh. vlasti i privrednika o potrebi pokretanja projekta industrijskih zona/parkova, održavajući sastanke s vladama kantona i općina u BiH.

BiH nije dosad imala povoljan ambijent za privlačenje greenfield investicija (investicija "na ledini"), što prvenstveno podrazumijeva ponudu povoljnih lokacija za pokretanje biznisa. Greenfield investicije čine samo mali dio procenta stranih ulaganja i u predstojećem periodu pravi izazov za BiH jest stvaranjem industrijskih parkova/zona privući puno više takvih investicija. Najveći dio dosadašnjih investicija jesu tvz. brownfield investicije (preuzimanje, privatizacijom, spajanjem).

Načelnici općina Tuzlanskog kantona na sastanku su iznijeli informaciju o problemima s kojima se oni susreću pri implementiranju stranih investicija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.