Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

PZ Agrojapra oživljava sela u dolini Japre i Podgrmeču - Na tržištu dostupni proizvodi pod brendom Izvor

(Foto: PZ Agrojapra)
Poljoprivredna zadruga Agrojapra formirana je radi revitalizacije ruralnih područja u dolini rijeke Japre i na širem području Podgrmeča. U trenutnim kapacitetima, Agrojapra organizuje nekoliko različitih linija proizvodnje, među kojima se izdvaja proizvodnja hladno cijeđenih ulja od bundeve i suncokreta, integralnog brašna na zadružnoj vodenici, pekarskih proizvoda, te sjemenki bundeve golice.

Zadruga posjeduje i vlastiti restoran Breza, benzinsku stanicu, poljoprivrednu apoteku, kao i maloprodajni objekat sa robama široke potrošnje.

- Fokus je na unapređenju kvaliteta života seoskog stanovništva, kroz osmišljavanje i implementaciju različitih aktivnosti koje generišu prihod u ruralnim domaćinstvima, razvoj poljoprivrednih aktivnosti, poboljšanje ruralne infrastrukture i usluga i slično. Okupljamo 254 zadrugara, dok je trenutni broj zaposlenih 28, među kojima su polovina žene - navodi Nada Nešković Railić, direktor PZ Agrojapra.

Tokom više od dvadeset godina postojanja i rada, PZ Agrojapra je implementirala brojne razvojne projekte, koji su, kako navode, imali direktan uticaj na očuvanje poljoprivredne proizvodnje na širem području Podgrmeča.

- U tom periodu organizovali smo veliki broj kooperativa, koje nam i danas služe kao sirovinska baza za proizvodnju zadružnih proizvoda. Radi se o proizvodnji bundeve, žitarica, voća i drugih kultura, koje su tokom vremena mijenjale svoju zastupljenost u ukupnom obimu proizvodnje, međutim, važno je naglasiti kako proizvodnja nikada nije stala – kaže Nešković Railić.

Istovremeno, Agrojapra za cijelo vrijeme svog postojanja organizuje proizvodnju i otkup mlijeka od proizvođača koji rade na ovom području.

- Kada znamo da je mliječno govedarstvo "kičma" opstanka ruralnog stanovništva, odnosno, jedina djelatnost na selu koja generiše stalni prihod, tada je važnost ove podrške farmerima još i veća.

U pogledu očuvanja koncepta ruralnog razvoja, u PZ Agrojapra su ponosni na veliki broj infrastrukturnih projekata, koji su imali direktan uticaj na poboljšanje turističkih, kulturnih, saobraćajnih i drugih potencijala doline Japre.

(Foto: PZ Agrojapra )
- Na prvom mjestu, važno je pomenuti obnavljanje i puštanje u rad stare seoske vodenice na rijeci Japri, zatim izgradnju zadružnog doma sa bibliotekom i stalnom etnološkom i muzejskom postavkom, revitalizaciju stočne pijace i sl. Na kraju, ne treba zaboraviti i veliki broj događaja koji su realizovani od strane Agrojapre u prethodnom periodu, a među kojima se ističe Sajam zadrugarstva Republike Srpske – navodi Nešković Railić.

Saradnja sa poljoprivrednicima

Najdirektniji odnos sa poljoprivrednicima zadruga ima u domenu distribucije poljoprivrednih inputa, za organizaciju različitih oblika poljoprivredne proizvodnje. Ova saradnja realizuje se preko poljoprivredne apoteke, u kojoj članovi imaju mogućnost nabavke repromaterijala po povoljnijim uslovima i uz mogućnost odloženog plaćanja.

- Sa određenim brojem poljoprivrednika imamo uspostavljenje kooperantske odnose, pri čemu nam oni obezbjeđuju sirovine koje koristimo u našoj proizvodnji. Na prvom mjestu radi se o žitaricama za proizvodnju integralnog brašna i pekarskih proizvoda. Ne treba zaboraviti već pomenute farmere, za koje organizujemo otkup i transport mlijeka do Mlijekoprodukta u Kozarskoj Dubici – navodi Nešković Railić.

Dodaje da uvijek ima prostora za dalje unapređenje saradnje sa poljoprivrednicima, naročito u domenu širenja i povećanja obima kooperantske proizvodnje različitih kultura.

U sklopu Agrojapre djeluje nekoliko različitih prerađivačkih kapaciteta gdje se izdvaja postrojenje za hladno cijeđenje ulja, kako za vlastite potrebe, tako i uslužno cijeđenje sitnozrnih uljarica.

- Osim toga, posjedujemo i sušaru za voće, liniju za proizvodnju čipsa od jabuke, vlastitu pekaru, hladnjaču, te vodenicu na rijeci Japri, na kojoj ispod kamena proizvodimo naša integralna brašna.

Zadružni proizvodi se na tržište plasiraju pod brendom "Izvor", a riječ je o hladno cijeđenim uljima od bundeve i i suncokreta, integralnom brašnu od pšenice, raži, kukuruza i heljde, sjemenkama bundeve golice, brašnu od bundevinih sjemenki, suvim šljivama, čipsu od jabuke i drugo.

Svi ovi proizvodi rezultat su lokalno uzgojenih sirovina, "čistih" tehnologija, dobre poljoprivredne prakse i savremenih prerađivačkih kapaciteta, obogaćenih tradicionalnim metodama, ističe Nešković Railić.

Njihova distribucija organizovana je širom Bosne i Hercegovine, pri čemu je fokus na specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, velikim tržnim lancima, "organik šopovima".

(Foto: PZ Agrojapra)
- Poseban proizvodni segment zadruge je pekara Vodenica, u kojoj se proizvode hljebovi od integralnog brašna, samljevenog u zadružnoj vodenici na rijeci Japri. Fokus je na tradicionalnim hljebovima, među kojima se ističu agićki hljeb, hljeb sa sjemenkama, raženi hljeb, vodenični hljeb i drugi. Pomenuti pekarski proizvodi dostupni su u maloprodaju na području Novog Grada, Prijedora i Kostajnice.

Razvoj seoskog turizma

Opština Novi Grad, a u sklopu nje i dolina Japre i Podgrmeč imaju izuzetne turističke potencijale, koji su, nažalost, i dalje u velikom dijelu neiskorišteni. Naša sagovornica kaže da je jedan od temeljnih ciljeva Agrojapre oduvijek bio i razvoj turizma na području koje gravitira zadruzi.

- S tim u vezi, nekoliko seoskih domaćinstava je uz podršku zadruge obučeno za formiranje smještajnih kapaciteta i pružanje usluga, izgrađeno je kupalište na rijeci Japri, kao i prostor za organizaciju izleta i boravka u prirodi. Zadruga je veoma često u prilici da ugosti različite turističke grupe, kolonije umjetnika i slično. Jedna od turističkih aktivnosti na koju smo najponosniji je i ona koja je proizašla iz saradnje sa osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima banjalučkog Univerziteta. Naime, već godinama uspješno organizujemo studijske posjete u zadruzi za različite kategorije školske djece, srednjoškolaca i studenata. Pored njih, veoma često smo u prilici da ugostimo i razne delegacije poljoprivrednika iz drugih opština - priča naša sagovornica.

Od uspostavljanja svih pomenutih proizvodno-prerađivačkih aktivnosti, Agrojapra stalno radi na njihovom intenziviranju, u smislu da prerađivački kapaciteti budu maksimalno uposleni i da pri tome procesuiraju lokalno uzgojene sirovine.

- Plan je i dodatno unapređenje i proširenje infrastrukture u zadružnoj pekari, širenje kooperantske, kao i distributivne mreže zadružnih proizvoda.Na kraju, dio pažnje i resursa usmjeriće se i na dalji razvoj turističko-ugostiteljskih potencijala doline Japre. Sve pomenute aktivnosti u konačnom imaju za cilj unapređenje kvaliteta života ruralnih porodica u zadružnom području, kao i očuvanje radnih mjesta u zadruzi, koja je direktan izvor prihoda za 28 ruralnih porodica - poručuje ona.

U PZ Agrojapra navode da od početka rada imaju veoma dobre odnose sa lokalnom samoupravom, kao i sa resornim ministarstvom u Vladi RS. Tako saradnja često rezultira konkretnim projektima i mjerama podrške, koje, kako se nadaju, neće izostati ni u budućim godinama.






Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak