Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Firma Braća Stjepanović širi pogon za proizvodnju rezane građe - Pri kraju i dogradnja salona namještaja

(Foto: Opština Novi Grad )
Firma Braća Stjepanović iz Novog Grada dovršava proširenje pogona za preradu drveta, kao i dogradnju poslovnog objekta za postojeći salon namještaja, što će proširiti njegove kapacitete, kaže Savo Stjepanović, direktor firme Braća Stjepanović.

- Težimo stalnom proširenju obima proizvodnje, a samim tim i većim obimom poslovanja u sklopu postojećih djelatnosti. Takođe, osim proizvodnje i trgovine značajno mjesto zauzima i drumski saobraćaj i ugostiteljstvo – navodi Stjepanović.

Osnovna djelatnost firme, pokrenute 1990. godine u segmentu trgovine, danas je proizvodnja rezane građe.

- Od početka firma uspješno posluje. Proizvode radimo po narudžbi i za poznatog inostranog kupca. Firma posjeduje proizvodni pogon za preradu drvnih sortimenata, a najzastupljeniji su proizvodi od hrasta i bukve - hrastovi i bukovi elementi frize – kaže Stepanović.

Nabavka sirovina vrši se uglavnom na lokalnom nivou, na područje Prijedora i okolnih opština.

Nedostatak sirovina se nadoknađuje u opštinama Sanski Most, Bihać, Cazin, Bosanska Krupa i drugim mjestima, navodi Stjepanović.

- Nabavka sirovina je otežana iz razloga što su manje količine dostupne na tržištu, a veći je broj proizvođača na području regije Prijedor koji se bave drvoprerađivačkom industrijom.

Stjepanović dodaje da je 80% proizvodnje orijentisano na ino-tržište.

- Svi naši proizvodi se plasiraju uglavnom u Sloveniju, Hrvatsku, Italiju, kupcima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju i čiji kapaciteti su takvi da mogu preuzeti svu našu proizvodnju. Ostatak ide na domaće tržište, za proizvođače namještaja na području Bosne i Hercegovine – kaže Stjepanović.

Druga djelatnost ove novogradske firme je trgovina i to prodaja namještaja i bijele tehnike.

Firma posjeduje vlastite prodajno-izložbene prostore i svoj vozni park za prevoz sirovina i robe do kupca.

- Trenutno zapošljavamo 17 radnika, ali se broj stalno mijenja i povećanje kapaciteta znači i novu potrebu za radnicima- kaže Stjepanović.

Kako sumira Stjepanović, firma će se u budućem periodu fokusirati na proširenje kapaciteta, povećanje obima proizvodnje, izvoza, kao i broja radnika u sklopu postojećih registrovanih djelatnosti.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak