Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Zaštitna odjeća sa tradicijom za zemlje EU - Padrino-BP planira nastup na tržištu Njemačke zajedno sa partnerima iz BiH

(Foto: Padrino-BP )
Iako su prije 25 godina "krenuli od nule", kao porodično preduzeće, Padrino-BP iz Novog Grada je sada prepoznatljivo preduzeće u regionu po proizvodnji zaštitne odjeće.

Sve protekle godine ulaganja i rada su se isplatile i urodile plodom, smatra Bojan Plavšić, direktor i vlasnik firme Padrino-BP, koji je danas zadovoljan postignutim rezultatima.

- Razvoj preduzeća je tekao postepeno, a firmu čiji sam osnivač i vlasnik od 1997. godine, činili smo otac, majka i ja kao porodično preduzeće sa samo jednim zaposlenim radnikom. Iz godine u godinu smo zapošljavali nove radnike, te širili oblast poslovanja – priča Plavšić.

Ističe da je kapacitet proizvodnje u prosjeku 120 komada uniformi dnevno, 3.000 mjesečno i 35.000 godišnje.

Plavšić kaže da unazad nekoliko godina rade program radnih i zaštitnih uniformi, uglavnom hlača, jakni, prsluka i ostalih odjevnih predmeta za policiju, vojsku, medicinski sektor, potom specijalizovane sjekačke hlače sa rad u šumi, kao i odijela za rad u uslovima COVID pandemije.

Preduzeće zapošljava oko 50 radnika u više poslovnih jedinica, od toga u samoj proizvodnji 40 radnika.

- Oko 95% našeg tržišta je izvoz i to u zemlje EU, najviše u Sloveniju, zatim u Hrvatsku i nešto u Italiju, a 5% ukupnog kapaciteta proizvodnje ostaje na tržištu BiH. Glavni kupci su policija, vojska, pošte, klinički centri, te šume Hrvatske i Slovenije – navodi Plavšić.

Vlasnik firme Padrino-BP kaže da imaju planu novo tržište Njemačke, gdje će nastupiti zajedno sa partnerima iz BiH.

- U pripremnoj smo fazi u pregovorima sa velikim njemačkim proizvođačima, što bi naravno proširilo i naše proizvodne kapacitete, a radi se o prozvodnji za policiju Njemačke, te uniforme za NATO pakt – otkriva Plavšić.

Novogradska firma Padrino-BP u narednom periodu planira nove investicije i projekte, gdje je, između ostalog, predviđena rekonstrukcija proizvodnog pogona.

(Foto: Padrino-BP)
- Projekat "Uvođenje u proces proizvodnje novog asortimana proizvoda u uslovima pandemije kroz tehnološko unapređenje preduzeća" u saradnji sa ILO organizacijom podrazumijeva rekonstrukciju pogona postavljajući termoizolacione panele na fasadi objekta u skladu sa EU standardima o energetskoj učinkovitosti. Takođe, planiramo nabavku novih specijalizovanih mašina i opreme kao i pripremu preduzeća za uvođenje standarda zaštite od Covid-19 na radnom mjestu - navodi Plavšić

Osim toga, firma se priprema za sertifikaciju prema ISO 9001:2015 standardu, te edukaciju radne snage na novim tehnologijama, a u planu je i učešće u projektu Vlade RS koji se odnosi na digitalnu transformaciju preduzeća.

Padrino-BP sirovinu dobija od svojih kupaca zato što je proizvodnja uglavnom bazirana na lon poslovima, gdje je kupac ujedno i dobavljač sirovina.

- Sirovina uglavnom dolazi iz Slovenije i Hrvatske, gdje oni sami proizvode neke od materijala, a ostali dio dolazi iz Turske i Kine. Za sada nemamo nekih velikih problema u kašnjenju, tako da ispunjavamo rokove i uslove koje traže od nas – kaže Plavšić.

Prema njegovom mišljenju, blizina EU i lokacija ovog preduzeća, na samoj granici, ima prednosti i mane.

- Prednosti su te što neke firme iz regiona mogu brzo da dopune narudžbe i obezbijede kratak rok isporuke, a samim tim se smanjuju troškovi prevoza i carine. Takođe, u Novom Gradu postoji carinska ispostava i može odmah da se carini – kaže Plavšić i ocjenjuje poslovnu klimu u Novom Gradu kao povoljnu za strane investicije.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak