Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Gradski park u Novom Gradu biće rekonstruisan - Na stolu dvije varijante idejnog rješenja (FOTO)

Gradski park - varijanta 1
Gradski park - varijanta 1 (Foto: Opština Novi Grad)
Opština Novi Grad uradila je idejno rješenje za novi izgled Gradskog parka u njenom centralnom dijelu. Obuhvat tog rješenja prostire se na oko 1.890 m2.

Kako navode iz Opštinske uprave, novo urbanističko rješenje biće svojevrsna rekonstrukcija i revitalizacija postojećih parkovskih površina sa Spomenikom palim borcima u otadžbinskom ratu kao elementom koji se zadržava.

- Intervencija ide u pravcu osavremenjivanja parka i omogućiće višenamjensko korištenje prostora - pješačko kretanje, mjesta zadržavanja i susreta, održavanje različitih manifestacija koje mogu biti popraćene svjetlosnim efektima, aktivnosti iz domena zabave i rekreacije, a sve uz adekvatan mobilijar, prisustvo novi zelenih elemenata i elementa vode. Projektom su predviđeni novo pejzažno i parterno uređenje, novi elementi urbanog mobilijara, kao i rasvjeta/svjetlosne instalacije direktnog i indirektnog tipa – objašnjavaju u Opštini.

Gradski park nalazi se u samom centru Novog Grada pozicioniran između glavne Ulice Karađorđa Petrovića, odnosno, pješačke promenade, i prostora Hrama Svetih apostola Petra i Pavla koji izlazi na Njegoševu ulicu.

Imajući u vidu dva moguća pristupa oblikovanju - geometrijski i slobodni, rad na rješenju je doveo do izrade dvije varijante.

Gradski park - varijanta 1
Gradski park - varijanta 1 (Foto: Opština Novi Grad)
Centralni element prostorne kompozicije u obje varijante predstavlja Spomenik palim borcima koji će zadržati svoju poziciju i gabarite, stoga se oko njega formira centralni plato sa vodenim ogledalom. Ova fokusna tačka biće dodatno naglašena prstenastom svjetlosnom instalacijom.

Varijanta 1: nosi pravilan raster traka i razuđeni karakter u kom su pored centralnog platoa zastupljeni manji, popločani ambijenti za predah i tačke okupljanja različitih starosnih grupa opremljenih odgovarajućim mobilijarom da pruže ugodan boravak. Dinamika prostora postignuta je i sa 2 vrste/boje popločanja koja ukazuju na usporavanje kretanja, a pri tome ne narušavaju tranzit pješaka iz okolnih ulica. Trakasta forma popločanja dozvolila je prirodi i zelenilu da se prožmu kroz kompletan prostor. Ovo rješenje predviđa popločanje u 2 vrste - jablaničkim granitom debljine 7 cm i standardizovanim betonskim elementima u debljini od 6-8 cm.

Varijanta 2: projektovana kao amorfna forma, kao svojevrsni perforirani "plašt" koji je obuhvatio i prigrlio raštrkano drveće koje nije bilo prethodno pravilno raspoređeno. U njegovom centru nalazi se, opet, postojeći spomenik sa svjetlonsim prstenom i vodenim ogledalom u kružnoj formi. Ovakvo rješenje naglašava fluidnost, te jednostavniji protok i kretanje korisnika, a sve to ispod krošnje u sjeni što posebno može biti blagodatno u ljetnjem periodu. Raspored zelenila i dizajn mobilijara njeguju i naglašavaju tu ideju.

Gradski park - varijanta 2
Gradski park - varijanta 2 (Foto: Opština Novi Grad)
U ovoj varijanti travnata površina i živa ograda ostaju bočno pozicionirane u slobodnom rasporedu dok je centralna osovina u potpunosti popločana i bolje omogućava multifunkcionalnost u smislu organizacije različitih događaja kao što su poetske večeri, promocije, manji koncerti i priredbe. U tom slučaju za potrebe manifestacija, "rotirajući mostovi" na vodenom ogledalu moguće je brzo preformirati u mini-scenu. Amorfna varijanta predviđa samo jednu vrstu popločanja, Jablaničkim granitom debljine 7cm.

U Opštini ističu da postojeća parkovska površina odaje utisak nesređenosti i nedovolјne iskorištenosti.

- Istovremeno, zahvalјujući svojoj poziciji u gradskom jezgru, posjeduje veliki potencijal da postane kvalitetan javni, ozelenjeni prostor koji će biti nova sadržajna tačka Novog Grada u rekreativnom i kulturnom smislu, s obzirom da grad ne posjeduje kvalitetna mjesta okuplјanja građana za boravak na otvorenom, ukoliko izuzmemo nedavno rekonstruisanu glavnu pješačku promenadu i Unski kej – navedeno je.

Gradski park - varijanta 2
Gradski park - varijanta 2 (Foto: Opština Novi Grad)
Kako je projekat u fazi idejnog rješenja, još nisu određeni rokovi za implementaciju.

Projekat je kandidovan za Program javnih investicija Vlade RS za period 2023-2025. godine, te će se realizovati ukoliko se odobre sredstva.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak