Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kej na obali Une imaće dekorativno osvjetljenje - U planu izgradnja sistema javne rasvjete

Kej u Novom Gradu
Kej u Novom Gradu (Foto: Boris Kovačević )
U opštini Novi Grad predviđena je izgradnja sistema rasvjete u ulici Kej Vojvode Stepe, na dijelu od mosta na rijeci Sani do mosta na rijeci Uni i dekorativna rasvjeta obale u dužini od 920 m.

Dekorativna rasvjeta je u LED RGB tehnologiji, a projektom je predviđena ugradnja 46 novih stubova visine 6,9 m, sa dvije lire na 4 i 6 metara i LED svjetiljkama.

- Za osvjetljenje keja i ulice predviđene su svjetiljke najnovije tehnologije proizvođača dekorativne cestovne asimetrične LED svjetiljke. Dekorativna rasvjeta obale ima funkciju dekorativnog diskretnog osvjetljenja i za to se koristi reflektorska nadgradna RGBW svjetiljka – navode u Opštini Novi Grad.

Rok za implementaciju još nije definisan, jer će se projekat realizovati ukoliko bude odobren novac sa viših nivoa vlasti.

Prema navodima iz Opštine, do sada je urađen glavni projekat izgradnje sistema rasvjete. Ukupna procijenjena vrijednost iznosi 950.422 KM sa PDV-om.

Jedna od najvećih atrakcija i simbol Novog Grada je tri kilometra duga i kamenom ozidana obaloutvrda ili čuveni novogradski kej, šetalište uz rijeku Unu s alejom kestena i lipa.

- Ovaj projekat se odnosi na izgradnju sistema rasvjete duž keja, gdje se i nalazi većina plaža, te je za razvoj turizma od velike važnosti. S druge strane, s obzirom na to da rijeka Una predstavlja prirodnu granicu sa Republikom Hrvatskom odnosno sa EU, izgled keja predstavlja i prvi utisak o Republici Srpskoj iz pravca EU – poručuju iz Opštine Novi Grad.

Projekat je predviđen u okviru Plana kapitalnih investicija opštine Novi Grad 2022-2024. godine.




Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak