Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pleteni tekstilni proizvodi idu za Benetton - Jedan od najvećih izvoznika iz Novog Grada Vastil planira nova partnerstva

(Foto: Vastil d.o.o.)
U tekstilni pogon Vastil u Novom Gradu investirao je 2017. godine Vasco Fagari iz Italije. Firma se bavi šivenjem pletenih tekstilnih proizvoda, a trenutno sarađuju sa grupom Benetton, kaže Miroslav Stanković, direktor firme Vastil.

- U pitanju je, dakle, strana investicija, a proizvodnja se od početka 2018. godine uspješno povećava, i obimom i kvalitetom. Uslugu šivenja vršimo trenutno za poslovnog partnera koji je dio u lancu multinacionalne kompanije za koju radimo – navodi Stanković.

Vastil je jedan od najvećih izvoznika u opštini Novi Grad, a proizvodni program plasira se na tržište Italije i Evropske unije.

Kapacitet proizvodnje je trenutno prilagođen za 45 zaposlenih radnika, ističe Stanković za eKapiju.

Kaže da su trenutno u pregovorima za nova partnerstava, što bi se moglo desiti od jeseni.

- U pregovorima smo da od jeseni počnemo raditi i za druge komitente i mislimo da ćemo do kraja ove godine početi nove saradnje. Uspostavljanjem novih partnerstava, planiramo uposliti dodatne radnike kao i mašinske kapacitete, koje već posjedujemo.

Direktor Vastila poručuje da imaju iskustva, fleksibilnost i proizvodnu strukturu, ali da je sve teže pronaći kvalitetne radnike u ovoj branši.

(Foto: Vastil d.o.o. )
- U ovim vremenima je u našoj grani privrede fokus pronaći kvalitetne radnike koji će iznijeti planiranu proizvodnju. Naša sirovina, iskrojeni djelovi odjeće dolaze iz inostranstva, a sašivene odjevne predmete vraćamo istom poslovnom partneru – ističe Stanković.

Pozicija opštine Novi Grad na granici sa EU je od velikog značaja za ovu firmu.

- Prednost se ogleda u dobrom omjeru kvalitetne radne snage na samoj granici EU, a u našem slučaju 450 km od italijanske granice – kaže Stanković.

U Vastilu ističu da od dolaska u ovu opštinu imaju vrlo kvalitetnu saradnju sa opštinskom upravom, koja im je pružila logističku podršku, kao i sa Vladom Republike Srpske.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak