Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Prepoznatljiv brend u maloprodaji lijekova - Apoteke B Pharm planiranju dalje širenje i akvizicije u skladu sa prilikama

(Foto: Nikola Grulović)
Zdravstvena ustanova Apoteke B Pharm danas je jedan od vodećih lanaca apoteka na području Bosne i Hercegovine. Posluju u 66 maloprodajnih objekata, uglavnom na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta, a zapošljavaju 243 radnika.

Prva apoteka počela je da radi u januaru 2008. godine. Te godine je otvoreno 12 maloprodajnih objekata čiji se broj postepeno povećavao.

Iz godine u godinu ustanova ostvaruje stabilan rast prihoda i neto dobiti, navodi menadžment ove ustanove.

- Osim finansijskog rezultata, ustanova se trudi da naše apoteke nisu samo mjesto na kome možete dobiti traženi lijek, već mjesto na kojem možete sa povjerenjem iznijeti svoje zdravstvene probleme, zatražiti savjet i dobiti adekvatan odgovor iskusnog farmaceuta, jer naše znanje, iskustvo i trud podređujemo potrebama pacijenata – poručuju iz mendžmenta.

ZU Apoteke B Pharm osnovana je krajem 2007. godine kao d.o.o. da bi kasnijim zakonskim izmjenama bila preregistrovana u zdravstvenu ustanovu. Najveći skok tržišnog učešća ostvaren je 2017. godine.

- Tada smo preuzeli dva povezana lanca apoteka u Brčkom i Bijeljini. Ovom akvizicijom preuzeto je poslovanje u 22 maloprodajna objekta – navode iz mendžmenta.

Iako je konkurencija u maloprodaji lijekova na tržištu BiH izuzetno velika, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su zadovoljni svojom pozicijom na tržištu.

- Pozicionirali smo se kao jedan od vodećih činilaca ovog tržišta i prepoznatljiv brend u maloprodaji lijekova. Ustanova ima dobru saradnju sa svim vodećim veledrogerijama na tržištu, ali posebno se izdvaja saradnja sa povezanim licem, Interpromet d.o.o. Novi Grad, koji predstavlja najvećeg dobavljača lijekovima – kažu u ustanovi.

ZU Apoteke B Pharm u budućnosti očekuje širenje maloprodajne mreže "u svim mjestima u kojima uprava procijeni da postoji tržišni potencijal".

(Foto: Nikola Grulović)
- Naše dosadašnje poslovanje, a i planovi za budućnost se temelje na konstantnom širenju prodajne mreže kada god se za to ukaže prilika. Uprava ustanove kontinuirano prati stanje na tržištu i reaguje u pravcu povećavanja tržišnog učešća akvizicijama ukoliko se za to ukaže prilika – navode.

Uz pandemiju virusa korona, i ova ustanova je svoje poslovanje dijelom preselila na internet. Razvojem onlajn prodaje nastojali su da se prilagode novim tokovima.

- Osim redovnog usavršavanja prodaje, pružanja pomoći i savjeta pacijentima, trenutna svjetska pandemija COVID-19 virusa je pokazala potrebu razvijanja savremenih kanala distribucije putem veb prodaje - https://bpharm.rs/shop/ i dostavljačkih servisa, a trenutno imamo saradnju sa CEGER i ZAPP dostavama - ističe menadžment ustanove.

Naglašavaju da se takva prodaja odnosi isključivo na "nefarmaceutski" asortiman, koji se može plasirati na taj način.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak