Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Nebojša Todić, direktor Turističke organizacije Novi Grad - Obnovom hotela Una, izgradnjom hostela i autokampa povećavamo smještajne kapacitete

Nebojša Todić
Nebojša Todić (Foto: Turistička organizacija opštine Novi Grad)
Smješten na ušću Sane u Unu, na obroncima Kozare i Grmeča, za Novi Grad kažu da je biser koji krasi sjeverozapad zemlje. Gostoljubivo mjesto, puno zelenila, čista i zdrava sredina kojoj mogu da pozavide mnogi moderni gradovi svijeta.

U Novom Gradu su naročito ponosni na prirodna bogatstva, što, između ostalog, daje veliki potencijal za razvoj turizma. Ogromna šansa leži u razvoju banjskog turizma kroz postojeći banjsko-rekreativni centar Lješljani.

Uz sve to, slijedi ulaganje u smještajne kapacitete, kaže Nebojša Todić, direktor Turističke organizacije opštine Novi Grad. Prema njegovim riječima, u planu je gradnja hostela i autokampa, kao i obnova hotela Una, što će riješiti problem sa nedostatkom smještajnih jedinica.

eKapija: Budući da Novi Grad obiluje bogatim prirodnim resursima, koje vidove turizma vrijedi razvijati?

- Opština Novi Grad obiluje prirodnim ljepotama i resursima ali ono što se posebno izdvaja je rijeka Una i banjsko-rekreativni centar Lješljani. Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli "UNA" što bi u prevodu značilo "jedna", "jedina" ili "jedinstvena". Prepoznatljiva je po živopisnoj ljepoti, smaragdnozelenoj boji vode, velikom broju sedri i žuboru njenih slapova koju upotpunjuje netaknuta priroda. Idealna je razvoj avanturističkog, ribolovnog, kamping i sličnih vidova turizma..

Banjsko-rekreativni centar Lješljani se nalazi 19 km od Novog Grada, pored magistralnog puta Novi Grad-Kostajnica te predstavlja ogroman potencijal za razvoj banjskog turizma.

eKapija: Za termomineralnu vodu u Lješljanima kažu da je izuzetno rijetka i ljekovita vode. Koliko je do sada iskorišten taj potencijal i leži li tu šansa za proširenje turističke ponude?


- Ova ljekovita voda spade u grupu hiper-alkalnih voda (Ph=11,85), sa veoma bogatom mineralizacijom od 2.500-2.790 mg/l i temperaturom od 31-350C. Ispitivanja hemijskog sastava 10 uzoraka ove vode od strane raznih profesionalnih institucija potvrđuje da je ova voda veoma ljekovita, jedinstvena i rijetka u svijetu.

Dosad je dokazano da lјekovitost Banje Lješlјani doseže još od Rimskog perioda, a dokaz o njenoj prvoj primjeni datira još iz 1878. godine kada su Austrougari prvi put testirali ovu vodu u Beču. Lješljanska voda se može koristiti u liječenju, prevenciji ili rehabilitaciji raznih oboljenja - kožna, gastrointestinalna, urogenitalna, reumatska, ginekološka, bolesti metabolizma. Posebno se uspješnom pokazala u liječenju psorijaze.

Rijeka Una
Rijeka Una (Foto: Mladena Bolta)
Trenutno se na ovom lokalitetu nalaze tuševi, otvoreni bazen i restoran te samim tim iskorištenost ovog potencijala nije dovoljna s obzirom na mogućnosti liječenja ovom termomineralnom vodom. Nadamo da će se u skorijoj budućnosti naći investitor koji će ovaj potencijal uspješno iskoristiti.

eKapija: Za rijeku Unu se vezuje lađarenje, o kakvoj atrakciji je riječ?


- Jedna od specifičnosti rijeke Une je Unska lađa, koja je prepoznatljiva na ovoj rijeci, te je moguće spuštanje mirnijim tokom rijeke. Tokom lađarenja obavezna su zaustavljanja i fotografisanja na brojnim slapovima, sedrama, unskim adama kao i organizovanje ručka u prirodi okruženoj Unom. Posebno će vam se svidjeti plaže uz Unu, koje će vas na svakom koraku mamiti svojim čarobnim bojama i razbiti vam u glavi ono naučeno u djetinjstvu da su sve rijeke plave, jer sa Unom to nije slučaj. Ona je zelena, plava, tirkizna... Za one malo hrabrijeg duha ovakav obilazak se može uraditi kajakom i kanuom. Zahvaljujući ovoj rijeci i mogućnostima koje pruža, tokom ljetnih mjeseci, svi smještajni kapaciteti u Novom Gradu su popunjeni.

eKapija: Sa koliko smještajnih kapaciteta sada raspolaže Novi Grad, da li su neophodna ulaganja u nove objekte? Imate li najave za ulaganja u hotelske kapacitete ili turističke komplekse?

- Najveći nedostatak opštine Novi Grad je mali broj smještajnih jedinica, jer bi se sa povećanjem broja smještajnih jedinica osjetili daleko veći efekti u sektoru turizma. Trenutno u Novom Gradu postoje dva motela i 22 jedinice privatnog tipa - kuća za odmor, apartman i sobe za iznajmljivanje, sa sveukupno 192 ležaja. U posljednje dvije godine došlo je do povećanog interesovanja za registraciju privatnog smještaja i tu se vide pomaci. Takođe, prošle godine je kupljen nekadašnji hotel Una koji nije bio u funkciji dvadesetak godina pa se nadamo da će njegovom obnovom Novi Grad značajno povećati broj smještajnih jedinica koji će kvalitetu usluge podići na viši nivo.

Imajući u vidu povećanu potražnju za turističkim adutima Novog Grada smatramo da će u narednih nekoliko godina problem oko nedostatka smještajnog kapaciteta biti riješen.

eKapija: U kom pravcu će ići dalji razvoj turističke ponude Novog Grada, šta je cilj opštinske uprave i Turističke organizacije?

- Cilj opštinske uprave i Turističke organizacije je povećanje broja dolazaka i noćenja, jer sa što većim brojem dolazaka možemo očekivati veće koristi od sektora turizma. Kao jedan od prvih koraka koji su predviđeni u reviziji Strategije razvoja opštine Novi Grad su podsticaji za povećanje smještajnog kapaciteta. Takođe, za povećanje smještajnog kapaciteta predviđena je izgradnja hostelskog smještaja u neposrednoj blizini Kulturno-obrazovnog centra i izgradnja autokampa sa dodatnim sadržajima kao što su nadstrešnice, roštiljska mjesta, staza uz obalu rijeke Une sa 3-4 kupališta u dužini od 500 m, ribarska koliba i slično, a koji bi se nalazio u neposrednoj blizini stadiona Mlakve.

Lađe na Uni
Lađe na Uni (Foto: Boris Kovačević)
Specifičnost ovog autokampa je da bi se nalazio u sredini između tri nacionalna parka Kozara, Una i Plitvice i svojom lokacijom bi privukao posjetioce ovih destinacija. Istovremeno sa ulaganjem u smještajne kapacitete potrebno je ulagati u proširenje sadržaja te je predviđena izrada i realizacija projektne dokumentacije za uređenje obalnog dijela uz gradski kej u dužini od 2 km. Ovaj dio koji je tokom ljeta najatraktivniji za posjetioce Novog Grada potrebno je urediti i obogatiti raznim sadržajem kako bi se na najbolji mogući način iskoristio.

Takođe, predviđeno je mapiranje i markiranje dvije biciklističke staze koje idu obroncima Podgrmeča i Potkozarja, a ujedno se vežu na biciklističke staze koje vode ka planini Kozari.

eKapija: Koje je najznačajnije kulturno nasljeđe ovog kraja? Koliko se radi na njegovoj prezentaciji i turističkoj promociji?

- Najznačajnije kulturno nasljeđe predstavlja Gradska vijećnica – sagrađena 1888. godine u pseudomavarskom stilu. Zgrada je karakterističan primjerak svoje epohe, odnosno, perioda austro-ugarske okupacije ovog područja. Bez obzira na njene relativno male gabarite, zbog svoje dekorativnosti i upečatljivosti, ona se ubraja u red najskladnijih objekata na cijelom prostoru BiH. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2006. godine u Sarajevu donijela odluku kojom se istorijska građevina – Vijećnica u Novom Gradu, proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U zgradi Gradske vijećnice je smješten muzej u kojem se izdvaja soba Milana Karanovića, osnivača etnografske zbirke u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a dio njegove bogate zaostavštine porodica je poklonila muzeju u Novom Gradu. Jedan od najvrednijih predmeta koji se nalazi u muzeju je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg ćiriličnog spomenika južnoslovenske pismenosti iz 12. vijeka.

Ogromna kulturna vrijednost koja se nalazi u Muzeju predstavlja nezaobilazni dio u svim dosadašnjim promocijama, a koje ćemo nastaviti i u budućem periodu.

eKapija: Odakle vam najviše dolaze gosti, koje su prednosti geografske pozicije opštine Novi Grad za razvoj turizma?

Gradska vijećnica
Gradska vijećnica (Foto: Indir Merdanović)
- Opština Novi Grad je smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na prelijepim obalama rijeka Une i Sane, ispod padina planina Kozare i Grmeča. Iako je Novi Grad relativno udaljen od glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva (320 km), ipak je veoma dobro povezan sa centralnom Bosnom i Hercegovinom i njenim okruženjem, kroz mrežu drumskih i željezničkih saobraćajnica. Udaljenost između Novog Grada i granice sa Slovenijom je 140 km, granice sa Austrijom 246 km, granice sa Mađarskom 220 km.

Novi Grad je, takođe, mrežom drumskih i željezničkih saobraćajnica veoma dobro povezan sa ostalim dijelom Bosne i Hercegovine i sjevernim dijelom Republike Hrvatske, kao i sa Centralnom Dalmacijom i lukama na Jadranskom moru. Najbliži međunarodni aerodromi se nalaze u Banjoj Luci (BiH) i Zagrebu (Hrvatska) obezbjeđuju dodatnu saobraćajnu povezanost koja rezultira sa posjetom turista iz raznih zemalja. Po podacima Statističkog zavoda Republike Srpske, najveći broj turista dolazi iz okolnih gradova i zemalja (Srbija, Hrvatska i Slovenija), dok se svake godine uvećava broj turista koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Turske, Holandije, Francuske, SAD, Kanade i drugih zemalja.

eKapija: Šta biste poručili svakom gostu kada dođe u Novi Grad, kakvu turu da napravi i šta da posjeti?

- Novi Grad je mali grad sa ogromnim potencijalima te bih svakom gostu preporučio da posjete gradsku plažu Ada na samom ušću Sane u Unu, prošetaju gradskim kejom do Gradske vijećnice a dalje da posjete gradsku galeriju, biblioteku i spomenik Majke partizanke. Za one koje dolaze u ljetnom periodu obavezno vožnja unskom lađom, te kupanje i uživanje u smaragdnozelenoj rijeci Uni.

Ljubitelje očuvanog prirodnog ambijenta i kvalitetne domaće kuhinje koja uključuje stare tradicionalne specijalitete u svoju ponudu uvrštavaju šetnje kroz brdsko-planinske predjele Podgrmeča, obilazak vodenice sa učestvovanjem u meljavi brašna, degustacije hladno cijeđenog suncokretovog ulja i salatnog ulja, djevičansko ulje od bundevinog sjemena i bundevine sjemenke uputio bih da posjete PZ Agrojapra. Takođe, preporučio bih obilazak seoskih domaćistava Bundalo i Japundža i degustacije njihovim proizvoda pod brendom krajiški sir.




Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak