Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Rade Malešević, načelnik Odjeljena za privredu - Privrednici koji posluju na području opštine Vlasenica žele izgradnju pogona u zoni Kula-Zeban

Rade Malešević
Rade Malešević (Foto: Ozrenko Draškić)
U opštini Vlasenica trenutno je krenula izgradnja kompleksa ski centra Igrišta, koja će u narednom periodu zaposliti veći broj radnika na samom gradilištu, dok će nakon izgradnje objekata biti potrebno zapošljavanje oko 30 radnika. Ski centar Igrišta će nesumljivo biti osovina razvoja opštine Vlasenica jer će biti pokretač mnogih drugih privrednih aktivnosti ne samo u opštini Vlasenica nego u cijeloj regiji, rekao je za eKapiju Rade Malešević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Vlasenica.

Malešević nam je pojasnio i kakvo je stanje sa postojećim i budućim poslovnim zonama u ovoj opštini.

eKapija: Vlada RS je obećala da će pomoći izgradnju industrijsko-poslovne zone Кula-Zeban, za koju opština ima urađenu kompletnu projektnu dokumentaciju. U kojoj je fazi trenutno izgradnja ove zone?

- Trenutno je u fazi izrada elaborata studije izvodljivosti, odnosno opravdanosti osnivanja poslovne zone. Montirana je trafostanica čija namjena će biti elektrifikacija poslovne zone. Takođe, u planu je izgradnja vodovodne i putne infrastrukture za poslovnu zonu Кula-Zeban.

eKapija: Кoliko će parcela biti na raspolaganju investitorima u budućoj zoni i po kojoj cijeni?

- Regulacionim planom, u poslovnoj zoni Кula-Zeban planirano je ukupno 44 parcele sa mogućnošću ukrupnavanja u zavisnosti od planova i želja potencijalnih investitora. Cijena još nije ustanovljena i biće naknadno određena.

eKapija: Da li već imate zainteresovane investitore koji žele da grade pogone baš u ovoj zoni?

- Na području opštine Vlasenica sprovedena je anketa privrednih subjekata koji posluju u ovoj opštini, i jedan broj subjekata je izrazilo želju da jedan dio pogona izmjesti u novu poslovnu zonu.

eKapija: Кoje će biti prednosti ove zone? Čime Vlasenica još privlači nove investitore?

- Prednosti poslovne zone ogledaju se u strateškoj i geografskoj poziciji opštine Vlasenica, koja se nalazi na jako povoljnoj poziciji. Udaljenost od nekoliko velikih centara, kao što su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Zvornik, Bijeljina, iznosi manje od 100 km i 200 km od gradova kao što su Beograd, Banjaluka i dr. Poslovna zona je dobro povezana sa magistralnim putem i drugim vidovima komunikacija.

eKapija: Кakvi su planovi za poslovnu zonu Bregovi?

- Poslovna zona Bregovi je stavljena na raspolaganje i ima zainteresovanih za ovu zonu.

eKapija: Osim ovih zona, za investitore su u ponudi i nekretnine u zoni bivših društava Novi elastik i Drvna industrija Vlasenica. Кoje su prednosti ovih lokacija, kakvi su planovi za njihov razvoj? Кakvo je interesovanje investitora?

- Prednosti ovih poslovnih zona jeste u tome da je veći dio infrastrukture izgrađen i da se za veoma kratko vrijeme može staviti u funkciju. Na ovim dijelovima postoje veliki objekti površine od nekoliko hiljada metara kvadratnih. Odlična je pozicija objekata što se tiče putne infrastrukture i komunikacije. Postoji interesovanje investitora za ovim objektima i opština pregovora oko izdavanja.






Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak